×
Hledat v našem blogu

Pěstujete rajčata? Jak se o ně v letních měsících správně starat?

Nejenom zálivce se musíte v sezóně věnovat při pěstování rajčat, ať už v nádobách, či ve skleníku nebo na venkovním záhonu.

Zálivka

Pravidelná a dostatečná zálivka je nezbytná - rajče je velmi háklivé na přesychání. V době vegetace a zejména v období sucha skoro každý den. Pokud by byla zálivka nepravidelná, docházelo by k praskání plodů. Pěstujete-li rajčata v nádobách, ideální jsou samozavlažovací květináče, které ušetří část námahy.

Nezapomínat na dostatečnou výživu

Zejména rajčata pěstovaná v nádobě mají velké nároky na živiny. Kořeny jsou omezeny prostorem a minimem zeminy, z které mohou živiny čerpat. Hnojivovou zálivku opakujeme pravidelně v týdenních intervalech. Pozor na černání pupku rajčat - nejedná se o chorobu, ale jde o důsledek nedostatečné výživy, konkrétně jde o nedostatek snadno přijatelného vápníku, navíc je to spojeno s vyvážeností vodního režimu.

Vyštipování rajčat

Obecně lze říci, že keříčková rajčata se nevyštipují, pokud ale pěstujete rajčata tyčková, vyštipovat se musí. Když bychom je nevyštipovali, rostliny by nasazovaly příliš mnoho plodů, které rostlina „neutáhne“.  V úžlabí listu vyrůstá zálistek, který je nutné vylomit nebo vyštípnout prsty. Nepoužíváme nůž nebo nůžky, aby nehrozilo riziko přenosu chorob. Rajče můžete také zaštípnout za pátým až šestým květenstvím (v teplejších oblastech to může být i za 7 až 8), urychlí se tak zrání nasazených plodů. Stálé nasazování plodů rostlinu by vysilovalo a plody by již nestačily dozrát. Od květu do sklizně rajčat uplyne asi 60 dní (květy, které by plodily tedy v době, kdy už je málo slunce a plod by nedozrál, nepotřebujeme a odstraníme tak celý terminální výhon).

Choroby

Zejména v deštivých letech může být  nemilým překvapením plíseň bramborová na rajčatech. Pokud se choroba projeví, je už na zásah pozdě. Nejdůležitější je tedy prevence - ošetření se provádí již od konce června a musí se provádět opakovaně dle průběhu počasí (teplé a vlhké počasí nástup plísně urychluje). Na trhu je proti plísni dostatek přípravků.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se