×
Hledat v našem blogu

Abeceda bylinek – pupalka dvouletá

Pupalka dvouletá je žlutě kvetoucí, solitérní rostlina, která za příhodných podmínek dorůstá až do výše 2 m. Patří k jednomu z více než 20 nepůvodních druhů velkého rodu pupalka rostoucích v České republice. Pupalka je také lidově zvána noční svíce, vzhledem k večernímu rozkvétání. Pravděpodobně pochází z Dálného východu, odkud se rozšířila téměř do celé Evropy a Ameriky.

Pupalka je statná, dvouletá bylina, která roste nejčastěji jednotlivě, řidčeji ve skupinkách. V prvním roce se vytvoří pouze přízemní listová růžice, tvořená celistvými, podlouhle vejčitými listy. Druhým rokem z dužnatého kůlovitého kořene, asi 2,5 cm tlustého a někdy i 40 cm dlouhého, s mnoha silnými postranními kořeny, roste mírně hranatá lodyha, vespod červenavě skvrnitá. Ta bývá jednoduchá nebo občas nahoře rozvětvená.

Pupeny květů vyrůstají jednotlivě nebo po dvou z úžlabí listů. Rostlina rozkvétá od června do září zářivě žlutými vonnými květy, které se otvírají k večeru okolo 18. hodiny a nejdříve jsou zralé jen prašníky. Blizny jsou schopné opylit se až k ránu druhého dne, poté se okolo poledne nebo v podvečer koruna uzavře a uvadá.

Po opylení ze semeníku vyroste zelená čtyřhranná protáhlá tobolka. Tobolky se od srpna postupně otevírají čtyřmi chlopněmi od vrcholu dolů a lehounká semena vypadávají. Rostliny po dozrání semen usychají. Na konci dubna příštího roku a s nástupem teplého počasí, začnou semena klíčit.

Pupalka dvouletá je nenáročná rostlina, která vyžaduje teplo, sucho a propustné, na živiny chudé hlinitopísčité půdy. Ve větší míře vyrůstá hlavně podél železničních tratí, silnic, na kamenitých březích, v pískovnách a lomech, na rumištích a dlouhodobých staveništích, kam jsou její semena jsou do těchto míst šířena větrem nebo transportem zeminy. Pro svůj v prvém roce dužnatý kořen byla pupalka využívána jako kořenová zelenina, čerstvými lodyhami se krmil dobytek.

Semena jsou proslulá v léčitelství. Za studena se ze semen lisuje pupalkový olej obsahující esenciální mastné kyselinylinolenovou, linolovou a olejovou, které se podílejí na imunologických funkcích lidského organismu. Olej se používá pro kosmetické a léčebné účely, k hojení ran, při popáleninách, různých nemocech kůže a vnitřně při předmenstruačních bolestech, cévních chorobách a k celkovému posílení imunity a ochraně proti stresu. Lze jej využít také při onemocnění štítné žlázy.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se