×
Hledat v našem blogu

Ideální zahrada do tropických letních dní? Štěrková.

Šetříte v těchto horkých dnech vodou a tak máte z trávníku polopoušť? Přemýšlíte o rekonstrukci zahrady? Zkuste založit štěrkový záhon, nebo klidně celou zahradu, obavy mít nemusíte, pustá určitě nezůstane.

Štěrk má schopnost odvádět vodu, odrážet světlo a teplo, což řadě rostlin velmi vyhovuje, např. odolným alpínkám, či rostlinám původem ze Středomoří, ale třeba i zelenému koření a různým suchomilným rostlinám. Rostlin je velký výběr a není tedy důvod, proč by velké štěrkové plochy měly vypadat nevlídně. Pro efekt můžeme štěrkovou plochu navíc doplnit různě velkými kameny.

Jelikož plevel roste vždy a všude je vhodné na určenou, předem očištěnou plochu položit geotextilii nebo černou mulčovací fólii (jednotlivé pásy fólie by se měly překrývat alespoň o 5 cm). Do fólie nožem uděláme otvory, aby jimi kořenový bal prošel, odhrneme fólii a lopatkou vyhrábnutou jamku vyložíme kompostem. Můžeme přidat i postupně se uvolňující hnojivo. Rostlinu poté vyjmeme z nádoby a vysadíme do jamky, zeminu s kompostem kolem rostliny utlačíme a zalijeme. Fólii upravíme a natáhneme zpět k rostlině, překryjeme vrstvou štěrku a vytvoříme mělkou prohlubeň kolem stonku rostliny a zalijeme.

Po celý rok mohou štěrkovou zahradu zdobit svými rozložitými kopečky nebo růžicemi stále zelené rostliny. Stanou se výraznými, nepřehlédnutelnými zahradními dominantami. Z nich jmenujme např. zelené ostřice (Carex flagellifera), pryšec (Euphorbia marginata), sedoulek (Ophiopogon planiscapus „Nigrescens“), kostřava (Festuca coxii), rozchodník prudký (Sedum acre), netřesk střešní (Sempervivum tectorum), čistec (Stachys byzantia).

Z kvetoucích rostlin a skalniček mohou zdobit štěrkovou plochu např. lnice alpinská (Linaria alpina), kontryhel měkký (Alchemilla mollis), ozdobný česnek (Allium), mák (Papever alpinum), lomikámen (Saxifeaga spp.), badil (Sisyrinchium), ostropes trubil (Onopordon acanthium), divizna (Verbascum olympicum), narcis (Narcissus cantabricus Parahebe catarractae), sasanka (Anemone coronaria), svlačec (Convolvulus „Boughton Silver“), třezalka (Hypericum olympicum) a violka (Viola cornuta „Minor“), huseník (Arabis), hvozdíky (Dianthus erinaceus a Dianthus alpisun), kociánek dvoudomý (Antenmaria diocia), lomikámen (Saxfraga burseriana), měrnice (Ballota pseudodictamnus), netřesk, pupalka (Oenothera acaulis), silenka bezlodyžná (Silene acaulis), sluncovka kalifornská (Eschoscholzia californica), šater (Gypsophila aretiodes), tařice horská (Alyssum montanum), zvonek (Campanula cochleariifolia) a další.

Zasadit sem můžeme i rostliny s aromatickými listy, které uvolňují vůni vždy, když o ně zavadí noha kolemjdoucího - pelyněk (Artemisia ludoviciana), karafiát/hvozdík (Dianthus „La Bourboule“), dobromysl (Origanum „Kent Beauty“), rozmarýna (Rosmarinus spp.), routa vonná (Ruta graveolens „Jackmans Blue“), mateřídouška (Thymus spp.).

Štěrk je ideální také pro bylinky původem ze Středomoří, které nemilují těžkou, vlhkou půdu. Jsou to např. levandule (Levandula), svatolína (Santolina chamaecyparissus), šalvěj (Salvia officials), pelyněk, routa, rozmarýn, tymián, mateřídouška…Tyto rostliny úpal na štěrkovém záhonu tolerují.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se