×
Hledat v našem blogu

Jak se postarat o okrasné rostliny a dřeviny v letních měsících

V teplých dnech většina okrasných rostlin, např. jiřiny, listopadky, mečíky, astry apod. uvítá zejména dostatek závlahy, přihnojením však také nic nezkazíte. Rostlinám, které nás těší svými květy, často chybí fosfor a draslík. Používáme proto speciální hnojiva, z organických je ideální zkvašený slepičí trus. Hnojivo je třeba ředit nejméně 1:10, raději více, a rostliny přihnojovat jednou týdně. Nemáte-li vlastní chov slepic, slepičince lze zakoupit i v granulované, či tekuté formě, která je pro letní přihnojování nejvhodnější a odpadne tak silně aromatická fáze kvašení. Proti nedostatku draslíku si může pomoci i obyčejnou banánovou slupkou. Z banánových slupek lze připravit i tekuté hnojivo v podobě výluhu, podobně jako z kopřiv. 

Bylinkám, jako např. levanduli, šalvěji, rozmarýnu a tymiánu prospěje přihnojení dřevěným popelem a dolomitickým vápencem. Pro bylinky je ideálním mulčem štěrk nebo kačírek, který akumuluje teplo a kořenové krčky suchomilných rostlin chrání před zahníváním při deštivém počasí (zejména v zimě).

Dobu kvetení letniček, jako např. u cínií či afrikánů, prodloužíme odstraňováním odkvetlých květů a hnojením. Mohutným slunečnicím na větrných místech poskytneme oporu, jsou náročné i na živiny.

Pokud nebudeme šidit hnojivem rostliny v nádobách, bohatě pokvetou po celé léto. Nádobové rostliny jsou na dostatečné zálivce a hnojení zcela závislé, například oblíbené petúnie nebo muškáty. Péči vyžadují i ostatní přenosné rostliny v nádobách, jako jsou třeba fuchsie a begónie, i když jsou stínomilné, na zálivku u nich nezapomeneme.

Za dlouhotrvajícího sucha zavlažíme i kvetoucí okrasné keře, jako je komule, ibišek syrský a další, zvláště pokud byly na jaře či na podzim vysazené a přihnojíme hnojivem s vyšším podílem fosforu a draslíku. Přirozeným minerálním hnojivem je dřevěný popel - nehodí se pouze pro striktně kyselomilné rostliny, vzhledem k vysokému obsahu vápníku. Popel lze zapravit do půdy nebo pár lžic přidat do konve.

Proti chorobám, jako je padlí a skvrnitost, chráníme růže, existují i ekologické prostředky, které posilují odolnost rostlin a účinkují již při prvních známkách napadení (silný nálev z přesličky, heřmánku, postřiky na bázi olejů a kaseinu).

Popínavým plaménkům stíníme jejich paty, aby kořenům nebylo horko, např. mulčem nebo kamenem, prospěje jim také zálivka a přihnojení.

Nově vysazené sazenice vřesu a vřesovce zaléváme zásadně dešťovou vodou a mulčujeme borkou nebo jehličím. Stejně jako ostatní okrasné dřeviny je lze množit křížením.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se