×
Hledat v našem blogu

Budou-li mít správnou péči, prodloužíte si jimi zeleninovou sezonu – lilek čili baklažán, a jak na něj.

Lilky pěstujeme podobně jako papriky, mají spoustu podobných pěstebních nároků. Poskytnete-li jim příhodné podmínky, odvděčí se vám bohatou úrodou.

Lilky se vysévají již v březnu, mají poměrně pomalý a dlouhý vývoj, než se dostanou do období plodnosti, trvá to řadu měsíců. Jak budou rostliny plodit, závisí zejména na tom, jak se o ně budete starat v počátečních fázích vývoje.

Baklažány jsou vysoce náročné na teplo. Jestliže chcete dosáhnout vyšších výnosů, zajistíte si je jen jejich pěstováním ve fóliovníku nebo skleníku. Při pěstování venku je musíte chránit před větrem. Pro jejich tepelnou pohodu můžete využít i pěstování u jižně orientované stěny domu, která přes den zachycuje teplo slunečních paprsků a v noci ho vydává.

Plodová zelenina obecně potřebuje hodně živin, před výsadbou proto obohaťte záhon o dostatek kompostu nebo rozloženého hnoje. Na začátku pěstování dopřejte sazenicím také menší startovací dávku hnojiva k podpoře růstu a v průběhu sezony je ještě několikrát přihnojte přípravkem podporujícím plodnost (např. Kristalon květ a plod).

Ze škůdců napadají rostliny zejména na molice a mšice, které sáním poškozují vzrůstné vrcholy lilků, tedy i nasazené květy a mladé plody. Velké škody nadělají také slimáci. Při ochraně rostlin musíte být pečliví a důslední (úrody byste se jinak nedočkali).

Sklizeň lilků začíná od července, v srpnu až říjnu sklizeň lilků vrcholí. V tomto období je sklizeň nejbohatší. Na podzim však pokles venkovních teplot vede k tomu, že keře na venkovních záhonech brzy ukončí plodnost, nasazené plůdky zůstanou malé a už nedorostou, ale ve skleníku či fóliovníku sklizeň prodloužíte o několik týdnů.

Lilky potřebují ještě krapet více péče, než papriky – vyštipování zálistků (jako u rajčat), někdo doporučuje zaštípnout i výhony za druhým či třetím plodem (plody pak budou výrazně větší a z jednoho keře sklidíte osm až deset krásných lilků).

V posledních letech se pěstují více roubované lilky (podobně jako u okurek). Větší plody baklažánů mají zahraniční odrůdy označené jako F1, tuzemské odrůdy např. ‚Český raný‘ bývají drobnější.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se