×
Hledat v našem blogu

Sázet lze i v červnu, sklizeň bude možná až do zimy

Určitě již sklízíte bohatou úrodu, v letošním teplém počasí roste vše rychleji, na uvolněné záhony tak můžete vysít další plodiny a mít čerstvou zeleninu po ruce až do podzimu.

V průběhu června zasejete tyto plodiny, které spolehlivě dorostou mrkev, špenát, roketačervená řepa, černá ředkev, vodnice, keříkový fazol, hrášek dřeňový i cukrový, pekingské a čínské zelí, hlávkové zelí, letní ředkvičky, raná kedlubna a salát. U salátů vybíráme letní či celoroční odrůdy, které jsou odolné vůči vybíhání do květu nebo odrůdy listové vhodné k řezu. V parném létě svědčí salátům spíše místo zastíněné – pod stromy, keři, plůtky nebo pod zástěnou z okurek, pokud jsou pěstovány jako popínavky na opoře.

Pro zimní sklizeň lze vysévat zeleninu, jako je růžičková kapusta, pór a kadeřávek, který lze pěstovat i v atraktivní purpurové varietě. Pokud ještě nejsou volné záhony, vyséváme je do sadbovače či malých květináčů, sadbu necháme vzejít na mírně zastíněném místě, klíčící rostlinky pravidelně zaléváme, aby nezaschly.

Také přímé výsevy na záhoně je třeba pravidelně zavlažovat, aby v teplém počasí nezaschly. Po vzejití rostlinek je vhodné půdu kolem zamulčovat, nebude pak tak rychle vysychat. Semena je možno vysévat i do důlků či řádků v předem připravené vrstvičce mulče.

okrasných rostlin nyní vyséváme dvouletky do připravené, živinami zásobené a provlhčené půdy.

Pozor na množení škůdců. Nově oseté záhony můžete zakrýt bílou netkanou textilií. Sbíráme také množství nezralých plodů opadaných z ovocných stromů. Pokud bychom je na zemi ponechali, mohli by se nám v zahradě šířit škůdci.

Stromy, které obvykle bohatě plodí, přihnojujeme. Proti případným chorobám a již zmiňovaným škůdcům provádíme kontrolu a popřípadě zahájíme chemický útok. Můžeme množit bobuloviny, např. rybíz a angrešt – patnáct centimetrů dlouhými zelenými řízky. Po sklizni broskví a meruněk stromy prosvětlíme řezem a zbavíme je příliš dlouhých výhonů. Totéž uděláme i u ostatních peckovin a jádrovin.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se