×
Hledat v našem blogu

Čerstvé bylinky z vás učiní mistra kuchaře, letní grilování se bez nich neobejde

A nejen grilování, co by bylo třeba mojito bez mátylibeček dodá chuť bramborám a vývarům, šalvěj se skvěle páruje s drůbežím masem, saturejku přidáte k luštěninám, které činí mnohem lépe stravitelnější - každá bylinka má něco do sebe a vaše vaření povznese o třídu výš, zejména ty doma vypěstovaná a čerstvé budou chutnat o moc lépe.

Bylinkovou zahrádku založíte nejen zahradě, ale bylinkám se bude dařit i na balkóně či terase. Keříky aromatických bylin se opravdu vyplatí pěstovat - oregáno, rozmarýn, majoránka, tymián, šalvěj, levandule, meduňka, yzop, myrta, estragon, a mnoho dalších bylinek jsou krásných na pohled, voní, lákají motýly a čmeláky. Bylinky užijete nejen jako zdravé koření, můžete z nich připravit léčivý a osvěžující čaj, koupel, olej, osvěžovač vzduchu… Navíc silná vůně aromatických bylinek nevítané hosty odpuzuje, pokud budete mít parapet plný bazalek a rozmarýnek, nemusíte se bát, že budete mít doma plno hmyzu.

Jednoleté druhy můžete vysadit např. do oblíbeného petrželáku, z jehož otvorů bylinky trčí na všechny strany, ve větším však můžeme pěstovat i druhy vytrvalé. V zahradě je vhodné pěstování na vyvýšených záhonech, skalkách, nebo třeba bylinkových šnecích - spirálovitá skalka, která může být maličká, ale i velká - pochozí.

Tipy pro pěstování
⦁ Skoro všechny druhy bylinek snadno vypěstujete i ze semínek, nejlepší je výsev provést zjara, ale pokračovat můžete i v průběhu léta.
⦁ Bylinkám svědčí propustná, výživná půda. Je-li půda těžká, vylehčete ji pískem a oživte trochou vyzrálého kompostu (přebytek živin je však spíš na škodu). Máte-li tu možnost, je vhodný také přídavek dřevěného popela v množství dva kbelíky na metr čtverečný. Mimo jiné, přidá do půdy vápník, který většině aromatických bylin svědčí.
⦁ Stanoviště na zahradě vyberte slunečné, sluneční paprsky by sem měly dopadat co nejdéle. Avšak i toto pravidlo má výjimku, která jej potvrzuje – například mátě a čechřici svědčí lépe stinnější a vlhčí místo.   
⦁ Půdu pod bylinkami můžete zamulčovat z oblázků, vypadá to krásně a drží teplo.
⦁ Pozor na mráz! Některé druhy bylinek jsou teplomilné a silné mrazy nepřežijí, je lepší je proto pěstovat v nádobě a na zimu je přemístit do bezmrazé místnosti (např. rozmarýn).
⦁ Při pěstování v nádobách na balkóně či za oknem je ideální jižní či východní orientace a nezapomeňte v květníku na drenáž z hrubšího písku či kamínků na dně, ve kterém nesmí chybět otvor na odtok přebytečné vody.
⦁ Kompaktního tvaru a vytvoření půvabných košatých keříků docílíte pravidelným zaštipováním výhonů. Čerstvé výhonky můžete ihned použít v kuchyni.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se