×
Hledat v našem blogu

Trvalky, které rozzáří zahrady na plném slunci

Přinášíme vám několik tipů na trvalky, které svými květy rozzáří zahradu na plném slunci, jsou běžně dostupné a vyberete si ze široké nabídky kultivarů. Těmto trvalkám se skvěle daří na slunném stanovišti s dobře propustnou půdou. Přílišné mokro je u nich spíše na škodu, naopak si dobře poradí s mírným suchem. Jarní výsadbu už asi nestihnete, ale v příštím roce se budete těšit z pestré palety květů.

  • Plamenka šídlolistá (Phlox subulata)

Díky svému polštářovitému charakteru růstu je oblíbena především u skalničkářů. Je odolá i poměrně extrémním teplotám a suchu při výsadbě na přírodní skálu. Kvete od dubna do května a jsou pro ni typické květy v bílých, růžových, fialových a karmínových barvách. 

Kam vysadit: střešní zahrady, skalky, suťoviště, stěny i koruna suché zídky, kamenná koryta, nádoby, vhodná jako kvetoucí náhrada trávníku.

Jsou oblíbené pro široký výběr kultivarů, které se liší nejen výslednou výškou a barvou květů, ale také jejich stavbou. Mají jedlé květy, které se používají do zeleninových salátů a na přízdobu různých pokrmů. Barevné spektrum květů se pohybuje od bílé, přes žlutou, oranžovou, až po temně fialovou, karmínovou a cihlovou. Květ se objeví pouze na jeden den, přesto denivky vydrží kvést i déle jak jeden měsíc. Na jedné lodyze se totiž vytváří hned několik poupat, která nakvétají postupně, takže se z jejich krásy můžete radovat déle.

Kam vysadit: trvalkové záhony, rabata, záhony s jedlými rostlinami, venkovské předzahrádky, přírodní trvalkové partie.

Dorůstá výšky okolo jednoho metru, proto mu při jeho výsadbě dopřejte dostatek prostoru. Jeho květy přilákají do zahrady hmyzí opylovače. Je silně aromatický, pokud je vám jeho typická silná mírně nahořklá vůně nepříjemná, vysaďte ho raději dále od zahradního sezení. Květy se hodí k řezu i do suchých vazeb.

Kam vysadit: trvalkové rabato, prérijní výsadby, ideální do venkovské zahrady.

Má malé nároky na péči, proto je často vysazována do městských výsadeb s nízkou intenzitou údržby. Oblíbená je i díky léčivým látkám, které obsahuje. Na trhu je k zakoupení více kultivarů v neskutečně bohaté barevné škále, ale i takové, které se liší velikostí a tvarem květů.

Kam vysadit: lékárenské záhony, trvalkové rabato, prérijní záhony, celoročně atraktivní výsadby, trvalkové výsadby s atraktivními semeníky (v záhonu je pěkná i v zimě, pokud ji neostříháte).

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se