×
Hledat v našem blogu

Vyzrajte letos na slimáky, v našich končinách již mají trvalé bydliště

V našich končinách již mají trvalé bydliště, ani tuhá zima je hluboko z půdy nevymýtí. Nyní začínají být aktivní, rostou a krmí se vším, co jim přijde do cesty. Na rostlinách, jako jsou saláty, mladé fazolky, slunečnice, košťáloviny, květy cuket a dýní jich najdete nejvíce. Jak bojovat se slimáky?

Nejjednodušší je pozvat do zahrady pomocníky. Vytvoříte-li jim někde v klidném koutě zahrady úkryt, např. v podobě kupy kamení, dřeva, listí, budete mít o starost méně. Mladé plzáky španělské a mnoho dalšího hmyzu konzumují ropuchy, ježci, užovky i ještěrky a slepýši, dravý brouci střevlíci, drabčíci a páteříčci. Loví je i ptáci, kteří potravu hledají na zemi, ale také rejsci, které si můžeme plést s myšmi nebo hraboši, jsou hmyzožravci, kteří plzákem nepohrdnou.

Pozor na granule! Je třeba vybírat je s rozmyslem, například návnady na bázi glukonátu železa jsou relativně neškodné pro jiné živočichy. Přirozené nepřátele slimáků bychom si na zahradě měli hýčkat. A pak je také možné, že nesprávným výběrem si otrávíte i domácího mazlíčka.

Osvědčilo se chytání slimáků do pivních pastí, zvýšený okraj odradí od návštěvy hmyz (raději ho obejde), nikoli však slimáky (ideální jsou podélně skrojené PET láhve, ze kterých se opilí slimáci již neodplazí). Hrozí zde však riziko, že na vůni piva do zahrady přilákáte slimáky ze širokého okolí.

Máte-li zahradu malých rozměrů, lze slimáky účinně sbírat, když po dešti, ráno a za soumraku vylézají. Po nasbírání do nádoby je nejrychlejší jejich usmrcení vařící vodou, která je zahubí okamžitě (ve vodě se poté brzy rozloží a můžete je vylít na kompost, na rozdíl od slimáků posolených). Sběr si usnadníte kladením pastí, například obrácenou slupkou od melounu, pod kterou se rádi schovají a budou hodovat, nebo kus kůry.

Velmi pohodlná varianta a rovněž přirozené řešení je nasazení biologické ochrany v podobě parazitické hlístice Phasmarhabditis hermaphrodita. Květen je většinou nejvhodnějším měsícem pro aplikaci přípravku Nemaslug, který hlístice obsahuje. Spolu se zálivkou se mikroskopické pomocnice dostanou do půdy, zavrtají se pod zem a začnou aktivně vyhledávat a hubit plže.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se