×
Hledat v našem blogu

Počasí zahradníkům přeje - vysévejte, přesazujte, předpěstujte si sazeničky

Žádný zahradník už určitě nesedí za kamny, jak praví jedna lidová pranostika, počasí nám přeje, a tak vysévejte, vysazujte, přesazujte, předpěstujte si zeleninu i letničky, založte si bylinkovou zahrádku, zasaďte ovocné či okrasné stromy a keře, cokoliv vám umožní prostor Vaší zahrady, terasy nebo balkonu.

Pro výsadbu dřevin je vhodné i jaro, nejen podzim. Ovocné stromy vybírejte s ohledem na klimatické podmínky lokality i odolnosti vůči chorobám či škůdcům (odolnější nebo dokonce rezistentní odrůdy se v budoucnu vyplatí). Pokud zkombinujete rané a pozdnější odrůdy, může vám na zahradě sladké ovoce zrát postupně po celé léto i podzim. Nenáročné a vděčně plodící jsou i ovocné keře, jako je rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, jsou vhodné i pro menší zahrádky.

Nezapomeňte rovněž na okrasné keře, jako jsou například komule Davidova, Ibišek syrský, pivoňka dřevitá, hortenzie velkolistá, popínavý plamének či královna květin růže v nesčetných typech a kultivarech. Svými květy vás zaručené potěší, navíc přilákají do zahrady hmyz a motýly.

Pokud jste nestihli vysadit nové sazenice jahodníku na sklonku léta nebo na podzim, můžete nové záhony založit i nyní. Jahodám bude vyhovovat slunné stanoviště a propustná, ale humózní a kompostem obohacená půda. Jako mulč můžete zkusit štěrk, který akumuluje teplo a svědčí dozrávání plodů.

Z přímých výsevů vyséváme různé druhy zelenin, např.:

  • Ředkvička - klíčí rychle díky stoupajícím teplotám, za měsíc budete moci sklízet. 
  • Salát - pro přímý výsev již zvolte raději letní odrůdy, které nevybíhají do květu. Do skleníku či fóliovníku vysazujeme předpěstovanou sadbu.
  • Cibule - pěstujete-li cibuli ze semen, je nejvyšší čas ji vysít – vegetační doba bude delší nežli ze sazečky. Cibule z výsevů lze úspěšněji skladovat. Vzcházející rostlinky nezapomeňte vyjednotit na 10 cm, aby měly cibule prostor k vývinu. 
  • Hrášek - rané odrůdy se vyplatí sít brzy a výsevy opakovat po týdnu či dvou, abyste mohli postupně sklízet. Hrášku připravte ještě před výsevem opory, po nichž se bude pnout - stačí lehká konstrukce z proutí, tyček a provázků, plot.
  • Zelí - vyséváme rané odrůdy letního zelí, na zimní je ještě čas. Před škůdci (dřepčíkem, květilkou zelnou i běláskem) ochráníte vzcházející rostlinky bílou netkanou textilií.
  • Mrkev -semena klíčí poměrně pomalu. Pro dlouhodobé skladování vysazujeme mrkev pozdní, pro konzumaci ihned po sklizni karotku. Půda musí být hluboce zrytá.

Sazeničky určené pro pěstování ve skleníku, např. rajče, paprika, mochyně, lilek, můžeme již vysadit. Ty, které jsou určeny na venkovní záhony, v případě potřeby přesazujeme do větších květináčků, pravidelně je zaléváme, hnojíme a dopřáváme jim co nejvíce světla, můžeme je i začít otužovat.

Vysévat lze již i jednotlivé druhy letniček. Velmi vděčné jsou však i směsi rozmanitých druhů letniček, které kvetou od léta až do podzimu.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se