×
Hledat v našem blogu

Štěrbák neboli endivie a její pěstování

Štěrbák neboli endivie, může být výtečnou alternativou k hlávkovému salátu, listy můžete navíc sklízet až do zimy. Je blízkým příbuzným čekanky.

Endivii se bude nejlépe dařit v lehkých, propustných půdách s dostatkem živin (přidat můžete vyzrálý hnůj nebo kompost). Štěrbák se nedoporučuje vysévat příliš záhy, protože rané rostliny rychle vybíhají do květu. Semena vyséváme řídce do rýh 1 cm hluboko, vzdálených 40 cm od sebe, přímo na konečné stanoviště. Pravidelně důkladně zaléváme, plejeme a po vzejití rostliny vyjednotíme na 30–40 cm od sebe. Pro zimní sklizeň by se měl štěrbák vysévat na chráněné stanoviště. Kadeřavá odrůda endivie se vysévá v červnu a červenci a sklízí od září do listopadu, zatímco odolnější širokolistá batávská odrůda štěrbáku se vysévá až v srpnu, do pařeniště či skleníku klidně i v září. Budete tak mít přísun čerstvých zelených listů až do zimy.

Jako veškerá listová zelenina je štěrbák velmi zdravý. Má málo kalorií a velké množství vody, proto je vhodný pro osoby trpící nadváhou. Je vynikajícím zdrojem vitaminu A, C, B1 a B2, kyseliny listové, manganu, chrómu a vlákniny. Také je bohatý na draslík, čímž napomáhá snižování krevního tlaku, sodík a fosfor. Listy endivie jsou mírně nahořklé, čímž povzbuzují sekreci slin. Povzbuzující účinek má také na činnost sleziny a vylučování žluče, tím čistí játra. Látky, které jsou obsažené v listové zelenině, se podílejí i na snížení rizika vzniku osteoporózy, chudokrevnosti i srdečních chorob.

Ze štěrbáku lze připravit salát, nebo ho podávat např. dušený. Výborně se také hodí ke grilovanému masu nebo drůbeži. Salát můžeme doplnit pikantním či sladkokyselým nálevem.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se