×
Hledat v našem blogu

Zahrada se probouzí do nové sezony

Především v jarním období se důkladná péče opravdu vyplatí. Je zapotřebí ošetřit trvalkové záhony, prokypřit a pohnojit zeleninové záhony, přeházet kompost, vdechnout nový život trávníku. To je ovšem teprve začátek a péče o zahradu tím rozhodně nekončí. Jsou-li záhony schované pod sněhovou peřinou, bude nutné ještě chvilku počkat. Avšak je-li počasí příznivé, můžete se do zahradních prací klidně pustit.

Trávník
Nejvíce péče po zimě bude potřebovat zajisté trávník. Jestliže na zahradě během zimy úřadoval krtek, krtiny rozhrňte a nerovnosti upravte pomocí zeminy s příměsí křemičitého písku. Proveďte jeho vertikutaci a pečlivě ho pohnojte pomalu rozpustným jarním hnojivem, který trávníku dodá potřebné živiny.

Trvalky
Pokud jste se přes zimu kochali ojíněnými odkvetlými květenstvími trvalek, odstraňte všechnu odumřelou hmotu, kterou postupně nahradí nové listy. Trvalky přihnojte dobře zetleným kompostem nebo hnojivem určeným pro květinové záhony. Dosypte mulč do potřebné vrstvy. V případě potřeby můžete trvalky přesadit nebo rozsazením zmladit, lépe pak pokvetou.

Okrasné trávy
Jejich stébla jsou okrasou i v zimě. Pokud bychom je totiž před zimou ostříhali, zapříčinili bychom pravděpodobně jejich záhubu. Nemají totiž rády zimní vlhkost. Na jaře už je ovšem nutné odumřelou hmotu ostříhat zahradnickými nůžkami, aby mohly suchá stébla nahradit listy nové, právě rašící.

První výsevy do skleníku či pařeniště
S prvními výsevy zeleninové či bylinkové sadby je možné začít už v průběhu března. Skleník před tím důkladně vydezinfikujte, většina sazenic je poměrně náchylných na houbové choroby. Záhonům dopřejte dostatek hnojiva.

Stromy a keře
Během března je poslední možnost na řez jádrovin. Peckoviny prozatím necháme odpočívat, alespoň do té doby, než vytvoří poupata nebo do začátku květu. U růží a dalších okrasných keřů však řez provedeme. U druhů, které by mohly ještě namrznout, s řezem počkáme do té doby, než se ustálí teploty a rostliny začnou rašit, např. u komule (Buddleia davidii) a levandule (Lavandula angustifolia), které by v případě silných mrazů, které jsou stále aktuální, po řezu hluboce namrzly.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se