×
Hledat v našem blogu

Zahradnická sezóna se rozjíždí: osévejte záhony, předpěstovávejte sazenice

Jaro je už cítit ve vzduchu, kalendářně sice ještě nepřišlo, ale zahrádkářům už se rozjíždí sezona na plné obrátky. Rozkvétají sněženky, šafrány, talovíny a další. Půda se bude postupně ohřívat.

Na jaře je vhodný čas pro vysazování všech ovocných stromků, zvláště prostokořenným sazenicím prospěje časný termín výsadby (např. pro meruňky, broskvoně a nektarinky je jarní termín výsadby dokonce vhodnější, nežli podzimní).  Koncem měsíce března se vysazují také okrasné opadavé listnáče i sazenice révy vinné.

Výsevy na venkovních záhonech není třeba v březnu obvykle příliš zalévat, půda mívá ještě dostatek vlhkosti. Rychlost růstu rostlin urychlíte bílou netkanou textilií, která narůstající rostlinky chrání před výkyvy teplot a udržuje jim příjemné mikroklima. Textilie slouží také zároveň jako ochrana proti škůdcům, např. brokolice chrání před plodomorkou zelnou, mrkev před pochmurnatkou mrkvovou.

Pokud už je půda oschlá a je příznivé počasí na venkovní záhony můžete vysít ředkvičky a ředkve, karotku, mrkev, pastinák, černý kořen, pór, salát k řezu mladých listů i raný hlávkový salát, roketu, špenát, kedlubnu, řepu, vodnici, hrášek, mangold, lebedu, bob zahradní, cibuli, česnek a šalotku.

Předpěstováváte-li si vlastní sazenice, na začátku března je nejzazší termín pro výsev paprik, peruánské mochyně a brokolice. Nejpozději do poloviny měsíce je vhodné vysít rajčata a melouny.

Za oknem, v pařeništi nebo skleníku, si můžete předpěstovat sadbu zeleniny a letniček. Ty díky tomu pokvetou již počátkem léta. Salátové okurky, ačokču či anonu je vhodné předpěstovat pro pěstování ve skleníku či pařeništi již nyní, dále pak letní kedlubny, květáky a brokolice, koncem měsíce případně i první cukety a okurky.  Z letniček zkuste předpěstovat např. krásnou léčivku lichořeřišnici, afrikány, slaměnky, gazánie, cínie, hvozdíky a astry, měsíčnice, sporýš, vilec.

Na venkovní záhony, pokud to počasí dovolí, již můžete postupně vysévat měsíček, okrasné máky, ostrožky, rezedy. Některé letničky se množí i samovýsevem, a tak začnou klíčit na loňském stanovišti a růst i bez našeho přispění.

Proti potencionálním škůdcům ve skleníku nebo pařeništi můžete vyvěsit lepové desky nebo nasadit vosičky, pokud se škůdci rozmnoží příliš, použijte biologickou ochranu nebo ekologické přípravky na bázi olejů a mastných kyselin.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se