×
Hledat v našem blogu

Aby zahrada v létě bohatě kvetla, musí se nyní, stejně jako ovocné stromy, okrasné keře prořezat

Jsou to např.: tavolník japonský (Spiraea japonica), hortentzie latnatá (Hydrangea paniculata), hortenzie stromkovitá (Hydrangea arborescens), dabécie kantabrijská (Daboecia cantabrica), třezalka kalíšková (Hypericum calycinum), mochna křovitá (Potentilla fruticosa), levandule, záhonové velkokvěté růže.

Motýlí keř neboli komule Davidova (Buddleja davidii) láká motýly z celého okolí. Je oblíbená pro svá bohatá květenství. Všechny loňské výhony je vhodné seříznout nakrátko. Nepopleťte ji však s komulí střídavolistou (Buddleia alternifolia), která kvete na starších výhonech. Tu zmlazujeme postupným prořezáváním postupně (v předjaří postačí probrat několik nejstarších větví).

Vřesovec popelavý (Erica cinerea) a vřes obecný (Calluna vulgaris), kvetoucí na v létě a na podzim, můžete také seříznout v předjaří - část zelených, olistěných větévek musí zůstat. Díky pravidelnému řezu budou mít keříky kompaktní tvar.

V létě se obsype záplavou zlatých květů čilimník černající (Cytisus nigricans). Květy jsou zajímavé svým motýlovitým typem, objevují se na jednoletých výhonech. Pokud v předjaří seříznete loňské dřevo, zůstane kompaktní a krásně košatý. Toto však neplatí pro podobně vyhlížející čilimník časný (Citisus x preacox), ten kvete již od dubna, a ani pro náš domácí janovec metlatý (Cytisus scoparius) kvetoucí od května (u nich je vhodné odstranit pouze zimou poškozené a suché větve).

Květy ořechokřídlce klandonského (Caryopteris x clandonensis) krásně voní a poskytují vydatnou stravu včelám, čmelákům a motýlům. Zahradu zdobí záplavou modrých květů na sklonku léta a na podzim. Hluboce seřízneme loňské výhony, aby se ty nové v srpnu obalily květy.

Kvete též modře - latnatec křížený (Ceanothus x delilianus), a jeho vzpřímeně rostoucí a vzdušně působící, pěkně olistěné výhony dorůstají až do výšky 1,5 m. Květenství se objevují od července do srpna na vrcholcích nových výhonů. Loňské výhony je proto dobré seříznout.

Nezapomeňte také na řez ovocných dřevin. Potřebné prořezávky je třeba učinit za bezmrazých dní, a to dříve než začnou stromy rašit a míza se rozproudí. Mladé stromky jabloní a hrušní vyžadují řez výchovný, který je pro založení pevné korunky a budoucí životnost, plodnost i zdraví stromu velmi důležitý. U starších stromů provádíme prořezávku udržovací – je-li korunka dobře založená, jde již jen o malý zásah. Peckovinám (třešeň, meruňka, slíva) a ořešáku zimní řez nesvědčí, jsou citlivější na houbové choroby, a řezné rány by pro ně byly vstupní bránou. Ovocné keře, jako jsou rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, pokud budete pravidelně zmlazovat a prosvětlovat odstraněním starších větví, sklidíte více ovoce a keře budou zdravější. Ideální dobou je konec února.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se