×
Hledat v našem blogu

Česnek dokáže zahnat nachlazení i další nemoci

Už ve středověku byl česnek používán jako antimykotikum. Prospívá také srdci, mírní cukrovku a likviduje parazity ve střevech. Tělu přináší vitaminy A, B a C, jód, vápník, selen a řadu dalších skvělých „dopingů" naší imunitě, hojení ran, ale i látkové výměně.

Jeho pěstování není složité a nejlepší je samozřejmě z vlastní zahrady. Tam mu vyhraďte stanoviště v lehčí půdě a na slunci. Zem můžete vylepšit trochou kompostu s pískem, nebo dokonce dřevěným popelem. A co česnek přímo nesnáší? Kupodivu čerstvý hnůj. Pokud vedle záhonu s česnekem vysadíte růže, výtečně je ochrání před mšicemi. Zasadit ho můžete také k mrkvi, křenu, okurkám, jahodám a dokonce i malinám a ostružinám.

Naopak existují plodiny, které ho nemají v lásce, zejména pak rajčata. Nebude se mu dařit, ani pokud ho zasadíte do záhonu, kde byly brambory. Nevhodná je kombinace s hrachem, fazolemi, zelím, květákem a dalšími košťálovinami.

Pro imunitu má skvělý přínos obyčejná česnečka. Variací na ni existuje požehnaně – od těch, které obsahují jen česnek, vývar, bramboru, sůl a sýr, až po ty nápaditější. Kromě jídel, která česnek obsahují a jejich konzumací prospíváte tak i mimoděk našemu tělu, se můžete zaměřit prvoplánově na přírodní česnekovou medicínu určenou k vnitřnímu použití.

Tip

Na medicínu proti kašli budete potřebovat:

  • litr mléka, med (podle chuti),
  • malý koflík stroužků česneku.

V mléce uvařte doměkka oloupané stroužky. Až směs trochu vystydne, vmíchejte med, ať nespálíte jeho účinné látky a stroužky rozmixujte. Užívá se každou hodinu jednu lžičku.  

Na angíny, chřipky i nachlazení pomůže česnek s medem. Česnek oloupejte, prolisujte, smíchejte s medem (stejný poměr medu jako česneku). Užívá se 6x denně polévková lžíce.

Abychom měli krevní oběh jako zamlada:

Co budete potřebovat?

  • 3 paličky česneku,
  • 3 citrony,
  • 1,5 litru vody.

Do misky vymačkáte šťávu z citronů, oloupaný česnek rozmačkejte ke šťávě a zalijte vlažnou vodou. Nechte odstát den a půl a poté přeceďte, přidejte půllitr vody a uskladněte v lednici. Užívá se každý den větší „panák“.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se