×
Hledat v našem blogu

Rostliny s exotickými jmény - katrán, hlízola, topinambur, vavřín či lékořice

Bobkový list (Laurus nobilis)
Je sušeným listem vavřínu ušlechtilého, původem je pravděpodobně z Malé Asie, dnes je vavřín pěstován v celém Středomoří. Roste jako keřík, který lze tvarovat do libovolné velikosti a tvarů. Používá se v kuchyni jako ochucovadlo a koření. Použít se dají i čerstvě utržené listy. Přezimuje v bytě i ve studeném sklepě. V teplejších oblastech lze staré a silné rostliny zasadit do chráněného zákoutí volné půdy.

Hlízola (Apios)
Je to prastará vytrvalá popínavá bylina s podzemními hlízami, zpeřenými listy a motýlovitými květy, u nás nepříliš známá. Původně pochází ze Severní Ameriky a východní Asie. Byla kulturní rostlinou severoamerických indiánů a cennou planě rostoucí rostlinou k jídlu, poskytující sladké hlízy. Z podzemních hlíz každoročně vyrazí až 1–2, ale i 6 m dlouhé výhony. Ozdobné růžové květy v hlávkách připomínají trochu květ lupinyHlízy jsou poživatelné za syrova, vařené nebo pečené, mají jemnou ořechovou chuť, obsahují asi 3x více bílkovin než brambory, jsou také dosti olejnaté. Jsou výtečným zdrojem železa a draslíku, snižují hypertenzi, působí jako prevence diabetes a zkoumají se i protirakovinné účinky.

Katrán (Crambe)
Nízká, ozdobná trvalka příbuzná a tak trochu podobná zelí. Patří do čeledi brukvovitých, má obvykle olejnatá semena a v rostlinných buňkách glykosidy. Planě rostoucí ho můžeme najít u chladných mořských břehů na písku. Snadno lze pěstovat i nás, v kterékoliv půdě, miluje slunce a je velmi nenáročný. Snese i silně zasolené půdy. Celá rostlina vypadá asi jako zkadeřený salát, hojně kvete bílými květy. Konzumují se mladé listy, chutí připomínající chřest. Lze je konzumovat syrové i vařené. Pro časnější sběr je možné ho i rychlit. Pro zvláště jemnou chuť se zjara rostliny zakrývají květináči a ve tmě vybělené stonky jsou zvláštní delikatesou. 

Lékořice (Glycyrrhiza)
Také se jí říká sladké dřevo. Asi metr vysoká trvalka, po několika letech růstu tvoří dva i tři metry dlouhé oddenky, které mají sílu palce ale častěji až 4 cm. Lze je celé vykopat, nařezat na kousky a usušit. Konzumovat můžeme jak čerstvé, tak i sušené kořeny. Pendreky jsou lékořicí jen ochucené želé, chuť lékořičiny je však autentická a typická.

Topinambur (Helianthus tuberosus)
Hlíznatá bylina poměrně známá i u nás, vysoká až 2 m, mimořádně nenáročná, pěstovat lze venku celoročně a na stanovišti dlouho. Je příbuzná a i dost podobná slunečnici. Chuť hlíz je mírně nasládlá, použití mají stejné jako brambory. Oproti bramborám jsou však mrazuvzdorné a lze je vyrývat před i po zimě. Množství minerálů je podobné bramborám, díky obsahu inzulinu je topinambur velmi vhodný i pro diabetiky.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se