×
Hledat v našem blogu

Neobvyklé vytrvalé zeleniny

Chcete-li si ušetřit práci, některé jednoleté plodiny můžeme kompletně nahradit trvalkami. Víte, že špenát je chabou náhražkou (chuťově i obsahem živin) za merlík všedobr, bršlici, kopřiv  nebo mladé listy kostivalu? Brambory nahradí topinambury - nemají negativní zdravotní účinky brambor (tj. solanin a také mysl ohlupující butiláty, které vznikají při jejich trávení) a navíc u nás rostou bez práce jako trvalka. Sice menšími, ale vytrvalými a bujnými příbuznými můžeme nahradit jednoletou cibuli i česnek. Divoká, vytrvalá Brassica oleracea může nahradit zelí a jiné brukvovité zeleniny.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Poroste sama v půdě s dostatkem dusíku. Kopřivy se dají využít na mnoho způsobů - z mladých kopřiv je výborný špenát, ovoce a zelenina zabalená do sušených listů kopřiv dlouho vydrží, nálev se doporučuje k mytí vlasů, je léčivá. Poskytuje útočiště mladým beruškám, které žerou mšice, jsou jedinou potravou housenek některých druhů motýlů. Okolní rostliny chrání před houbovými chorobami, shromažďuje těžko dostupné živiny svými kořeny a přenáší je dál. Jícha z kopřiv je také výborným hnojivem.

Čechřice vonná (Myrrhis odorata)
Potřebuje úrodnou vlhčí půdu, slunce, polostín. Může být celoročním zdrojem chutných listů s anýzovou příchutí. Stonky jsou sladké, při společném vaření tak snižují kyselost kyselého ovoce.

Bršlice kozí noha (Aegeopodium podagraria)
Na zahrádce se jí asi nezbavíte, což vám ale nemusí vůbec vadit, je to nejchutnější a velmi hojná „špenátovka“. Je léčivá, dělají se z ní čaje, dává se do polévky, špenát je z ní nejchutnější. Tepelnou úpravou mizí její typická vůně. Rozdrcenou lze využívat i v lidovém léčitelství - přikládat na rány a bolavá místa. Již Římané ji pěstovali jako zeleninu a jedli její syrové mladé lístky, které jsou výživné a dobré na chleba.

Merlík všedobr (Chenopodium bonus-henricus)
Jedí se vařené listy, lodyhy a poupata, hlavně na jaře a v časném létě, než ztuhnou. Byl potravou našich předků, dříve se mu říkalo planý špenát. Je dobrým zdrojem železa.

Rdesno hadí kořen (Polygonum bistorta)
Vyhovuje mu vlhké stanoviště, roste zejména na vlhčích loukách. Listy jsou výtečnou náhradou špenátu.

Šťovík zahradní i divoký (Rumex patientia, R. acetosa)
Vyšlechtěné zahradní formy jsou velmi chutné, listy se používají k okyselování pokrmů, salátů a pro speciální polévky. Též jedlé jsou kořeny a květy.

Kostival lékařský (Symphytum officinale)
Po tepelné úpravě jsou jedlé jeho mladé listy a výhonky. Strouhaný kořen je léčivý (vnější aplikace). Má vysoký obsah minerálů, bílkovin a vitaminu B 12. Starší listy kostivalu lékařského obsahují alkaloidy, jejichž požívání ve velkém množství poškozuje játra, podle výzkumů prováděných na lidech je však příležitostné požívání rostliny, obzvláště mladých listů, naprosto neškodné. Jícha z kostivalu je výborným hnojivem.

Sléz pižmový (Malva moschata)
Je krátkověkou trvalkou, která se často sama vysemení. Vyžaduje slunce a propustnou zahradní půdu. Listy mohou být náhradou za hlávkový salát do salátových směsí.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se