×
Hledat v našem blogu

Jaká zelenina poroste i pod sněhem?

Věděli jste, že nízkým teplotám dokáží vzdorovat i některé dvouleté druhy zeleniny? Několik takových si vám dovolíme níže představit.

Kadeřávek
Jeden z největších otužilců, který přečká běžnou zimu i bez ochrany. Tu pravou chuť navíc zkadeřené listy dostávají až po prvních mrazících. Chcete-li sklízet větší množství listů v průběhu celé zimy, vyjměte rostlinu i s kořeny, zasaďte ji do větší nádoby nebo polyetylenového pytle a umístěte ve světlejším sklepě, nevytápěném skleníku nebo alespoň v chladné místnosti.

Růžičková a hlávková kapusta
Pokud jsou dostatečně vyzrálé, snesou obě odrůdy i mráz 12°C pod nulou, přímé sluneční paprsky nebo rychlé zahřátí po nízkých teplotách však tuto mrazuvzdornou zeleninu může znehodnotit.

Špenát
Teploty pod bodem mrazu snáší jen v určitém úseku vegetačního období. Sklízíme ho postupným otrháváním listů nebo vyříznutím celé rostliny i s částí kořenů zásadně za suchého počasí, protože mokré listy se snadno zapaří a rychle vadnou (takovém případě rostlinu ihned po sklizni zpracujeme). Odkrytou půdu po vyjmutých rostlinách či listech znovu zakryjeme, abychom ochránili zbylé rostlinky.

Pór
Od časného podzimu až do jara můžeme sklízet postupně zimní pór. Abychom získaly co nejdelší vybělenou, křehkou a lahodnou část je vhodné pór nakopčit. Letní odrůdy mrazuvzdorné nejsou!, dáme tedy pozor na případnou záměnu.
 
Zimní cibule
Vytrvalá rostlina s vysokou odolností proti nízkým teplotám. Sbírat ji můžeme v průběhu celého roku, není vhodná ke skladování.

Černý kořen
Nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Dlouhé, lahodné, křehké kořeny vydrží venku na záhoně bez problému do jara, kdy je jejich chuť ještě lepší. Při vyrývání použijte co nejdelší nástroj, protože kořeny bývají opravdu dlouhé a velmi křehké.

Topinambur
Hlízy topinamburu je možné vybírat i v zimě, pokud není půda zcela zamrzlá. Před příchodem zimy nadzemní části rostlin seřízneme asi deset centimetrů nad zemí a zakryjeme vrstvou listí a chvojí.

Nejranější hlávkový salát 
Sadbu vysadíme již v polovině října, aby rostlinky dobře zakořenily a začaly růst. V zimním období rostliny růst přeruší a pokračují v něm až na jaře. Pak se však vyvíjejí velmi rychle.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se