×
Hledat v našem blogu

Jak docílit bohatě kvetoucího vánočního kaktusu?

Každý příznivec rostlin se jistě zaraduje při pohledu na hojnost květů. Ať už se rostlina rozkvete přímo o vánočních svátcích nebo později, je to vždy radostná událost. Tím více, když většina rostlin prochází v tomto období fází vegetačního klidu.

Vánoční kaktus, vědecky nazývaný Schlumbergera truncata, je oblíbenou pokojovou rostlinou, která je známá také pod názvy Epiphyllum či Zygocactus. Tato nenáročná, ale překrásně kvetoucí rostlina má svůj původ v deštných pralesech Střední a Jižní Ameriky. K dispozici je hned několik barevných variant, takže si můžete vybrat podle svého vkusu - kromě růžové barvy květů jsou k dispozici také bílé, žluté, lososové nebo karmínové.

Vánoční kaktus je specifický svým požadavkem na krátký den pro vyrašení květů, což je jeden z důvodů, proč ho často můžeme vidět kvést právě v zimních měsících. Pokud si přejete květy na Vánoce, měli byste rostlinu nejméně dva týdny před svátky umístit do chladnější místnosti (ideálně již od podzimu) a zalévat minimálně.

Vánoční kaktus patří mezi sukulenty a tudíž nepotřebuje příliš mnoho vody. To z něj činí ideální rostlinu pro ty, kteří nemají příliš času na péči o rostliny nebo často cestují. Po přemístění do teplejšího prostředí je však třeba zvýšit zalévání a přidat živiny pro bohatější kvetení.

Jakákoliv změna teploty by měla být pozvolná a ne příliš drastická, aby nedošlo k opadání poupat. Přemisťujeme ho buď v době, kdy jsou poupátka ještě velmi malá, nebo naopak až se květy začnou rozvíjet. Kaktusu pak svědčí, i v době květu, spíše nepřetopené místnosti, ideální teplota se pohybuje kolem 18 °C.

V letních měsících vánočnímu kaktusu prospěje pobyt venku. Pokud nejsou mrazy, můžete ho umístit na zahradu nebo balkón, ale vyhněte se přímému slunci. Substrát by měl být občas vlhký a rostlinu je dobré pravidelně přihnojovat. Přesazování je doporučeno jednou za dva až tři roky.

Před prvními mrazíky je potřeba kaktus přemístit do bytu, ideálně na místo s teplotou mezi 12–15 °C a následně minimalizovat zalévání. Po narašení poupat, což se obvykle děje v listopadu, je třeba opět zvýšit zalévání a přihnojování.

Pokud chcete, aby kaktus vykvetl i další rok, doporučujeme mu po odkvětu dopřát vegetační klid. Důležité je zmírnit zálivku. Kaktus je možné přes léto vynést na balkón či na venkovní záhon na stinné místo. Rostlině se díky tomu posílí stonkové články a bude bohatě kvést. Sníženou zálivku dodržujeme do té doby, než rostlina nenasadí květ. V září můžeme kaktus přemístit zpět do bytu a až se objeví poupata, zvýšíme mu teplotu a zálivku.

Vánoční kaktus je skvělou vánoční dekorací pro mnoho domácností. Svými různobarevnými květy může skvěle doplnit váš interiér.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se