×
Hledat v našem blogu

Mangold, náhrada špenátu i ozdoba záhonu

Mangold (Beta vulgaris subsp. Cicla) není příliš známý, i když byl u nás pěstován už před třemi stovkami let, než byl nahrazen špenátem. Botanicky se řadí do čeledi merlíkovitých (Chenopodiaceae).

Oproti mangoldu, je pěstování špenátu poměrně náročné. Na rozdíl od mangoldu znovu nedorůstá, mangold poskytuje větší sklizeň než špenát a má podobně lahodnou chuť. Odrůdy s barevnými řapíky jsou i ozdobou záhonů, navíc mangold obsahuje mnoho cenných látek.

Na pěstování je mangold nenáročný. Vyhovují mu středně těžké a dobře propustné půdy. Když je půda příliš kyselá, pomůže podzimní vápnění. Je-li půda příliš písčitá, vylepšíme ji vrstvou dobře vyzrálého kompostu.

Pro sklizeň v průběhu léta vyséváme semena v dubnu a květnu. V druhé polovině léta vysejeme semena pro podzimní a jarní sklizeň. Vyséváme přímo na záhon do hloubky 2–4 cm na vzdálenost 8–12 cm, s roztečí řádků 30–40 cm.

Vzešlé rostlinky vyjednotíme ve fázi 3–4 listů. Listy sklízíme odřezáváním, buď všechny najednou, ale musí se odříznout cca 5 cm nad zemí, aby rostlina znovu obrazila, nebo lze z vnější strany odřezávat listy jednotlivě. Aby bylo možné sklízet mangold po celou sezónu, přihnojujeme jej dusíkatými či plnými hnojivy nebo rostlinnými výluhy.

Je to dvouletka, tudíž v prvním roce vytvoří růžici listů a po přezimování vykvete. Vykvete-li předčasně již v prvním roce, může to být způsobeno déletrvajícím chladem nebo přísušky. Je-li suché období, mangold zavlažujeme. Když se přesto objeví na rostlinách květní stvol, uřízneme ho a rostlina znovu obrazí.

Mangold je významným zdrojem kyseliny listové a bioflavonoidů. Cenný je svým obsahem vápníku, draslíku, fosforu, železa, hořčíku, mědi, zinku a dalších prvků. Zastoupeny jsou i vitamíny skupiny B, vitamín C a také provitamín A. Mangold obsahuje betain, který spolu s dalšími složkami aktivuje činnost jater a je účinný proti kornatění cév. Dále podporuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv, má příznivé účinky na látkovou výměnu a vegetativní nervový systém. Také mimo jiné reguluje distribuci a vstřebávání cukrů v těle.

Nejčastější hrozbou při jeho pěstování jsou slimáci. Skvrny a nepravidelné čáry na listech mohou způsobovat larvy květilky řepné, poškozené listy pak ihned odstraňujeme. Přikryjeme-li rostliny na počátku sezony netkanou textilií, mušky do nich vajíčka nenakladou.

Pozor na dostatek vláhy. Její nedostatek v horkých dnech způsobuje bílé skvrny na listech a předčasné vybíhání do květu. Zdravé rostliny mají silné řapíky a lesklé, velké listy. Barevné odrůdy mangoldu působí velmi dekorativně i na záhonech. Řapíků mohou být zbarveny od tmavě zelených, červených, žlutých, bělavých, růžových, purpurových a fialových po různě pestrobarevné.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se