×
Hledat v našem blogu

Štěničník zdobí záhony i skalku po celý rok

Stálezelené trvalky jsou na našich zahradách vzácností, štěničníku čili iberce, mráz nevadí a zelené bochánky ji zdobí, i když zrovna nejsou v květu. Na zahradě vydrží roky bez zvláštní péče. Pochází z oblasti jižní Evropy, severní Afriky a jihozápadní Asie.

Iberka vždyzelená (Iberis sempervirens) neboli štěničník (Iberis - jméno je odvozeno od Iberského poloostrova), je suchomilná, vytrvalá stálezelená bylina z čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Vypadá jako úhledný bochánek 10-30 cm vysoký. V období květu, od dubna do června, se navíc obsype vystoupavými hroznovitými květenstvími s bílými či narůžovělými květy.

Díky své odolnosti vůči suchu je ideální do slunných štěrkových záhonů, skalek, suchých zídek, uplatní se také jako půdopokryvná trvalka na slunná místa. Iberka je dlouhověkou rostlinou, její báze časem dřevnatí. Jediná rostlina se může rozrůst i do metrové šíře. V záhoně tvoří pohledné polštáře, ze zídek splývá.

  • potřebuje dostatek slunce a propustnou, nejlépe vápenitou či neutrální půdu, poté je zcela nenáročný,
  • pravidelným řezem udržíme rostliny kompaktnější, ideální je zkrácení výhonů na třetinu po každém odkvětu,
  • pokud rostlinu po odkvětu seřízneme, bude kvetení opakovat,
  • „keříky“, které se rozklesávají (starší rostliny), můžeme zmladit hlubším řezem, ponecháme výhony jen 10 cm nad zemí.
  • množit lze řízkováním od jara do podzimu, řízky se ujímají velmi dobře, nebo semeny.

Na našich zahrádkách jsou pěstovány kultivary jihoevropského a středoasijského druhu, štěničníku. Odrůda „Weisser Zwerg“ rozkvétá již v dubnu, tento 10 cm vysoký kultivar je ideální půdopokryvnou rostlinou, „Snowflake“ vypadá v době květu, v květnu a červnu, jako zasypaný nadýchanými sněhovými vločkami, je 20-30 cm vysoký, „Appen Etz“ vyniká kompaktním růstem, je ideální jako půdopokryvný.

chorob a škůdců rostlinám hrozí napadení dřepčíkem zelným, padlím, plísní šedou, plži a háďátky.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se