×
Hledat v našem blogu

Ještě nemáte zasazené cibuloviny v nádobách? Na jaře by bylo pozdě!

Jakékoliv nádoby, které máte k dispozici, můžete nyní osázet a na jaře je umístit do zahrady nebo na terasu. Některé druhy cibulovin se pro rychlení hodí lépe než jiné, a co víc, výběr druhů, odrůd a barev je mnohem větší, než když si zakoupíte již osázené mísy v zahradnictví. A ušetříte! Drobnokvěté či zakrslé narcisy, krokusy, rané tulipány, hyacinty, modřence a další, to jsou zářivé barvy a možnost nepřeberného množství různých kombinací.

Jak začít? Výběrem nádoby – nejvhodnější jsou hliněné květináče, které „dýchají“ a lépe izolují. Ty nové, namočte na den do vody, aby nasály vlhkost, staré vydezinfikujete napařením nebo je sterilizujete v troubě, aby se zničily zárodky houbových chorob. Nezapomeňte na odtokové otvory v nádobě! Před výsadbou ošetřete cibulky vhodným fungicidem.

Cibuloviny mají rády lehkou půdu, na dno nádoby tedy vložte dostatečně vysokou drenážní vrstvu (keramzit, písek). Poté nasypte substrát, který se může skládat z dílu vyzrálého kompostu, dílu listovky a dílu písku, případně kupte univerzální substrát. Obecně cibule vysazujte do dvojnásobné hloubky, než kolik činí jejich výška – ty drobnější do hloubky asi 10 cm, ty větší pak asi 15–20 cm hluboko, ale u sázení cibulovin do nádob toto neplatí. Cibulky tulipánů a hyacintů nechte špičkou vyčnívat nad povrch, narcisy, modřence a krokusy sázejte špičkou cibule těsně pod povrch substrátu a postačí mezi nimi nechat mezery 1–2 cm. Lépe vypadá, když vysadíte několik kusů cibulek od jednoho druhu do jednoho „hnízda“, než když budete vysazovat cibulky po jedné. Je-li nádoba o hloubce a šířce alespoň 30 cm, cibulky můžete vysazovat ve více vrstvách. Ve výsledku je to velmi efektní, nádoba bude totiž hustě vyplněná postupně se rozvíjejícími květy. Substrát v nádobách udržujte velmi mírně vlhký.

Na zimu přeneste osázené nádoby na chráněné stanoviště, ideálně s teplotou 5–10°C a zakryjte je chvojím (nádoby nesmí promrznout), lze je zapustit i do záhonu a cibulím udělat nastýlku.

Brzy z jara cibule přemístěte na teplejší, světlé místo a začneme je více zalévat. Při teplotě okolo 20 °C tulipány vykvetou do měsíce (vyšší teploty jim nesvědčí, rostliny se vytahují příliš rychle a jsou slabé). Stejná teplota postačí i narcisům. Hyacinty snesou i vyšší, krokusy však nakvetou i při nižší teplotě. Všem druhům rychlených cibulovin, v době květu, svědčí chladnější místo, prodlužuje se tak trvanlivost květů. V době květu přihnojujte cibuloviny vhodným hnojivem. Budou-li mít cibule po odkvětu, v době zatahování listů, dostatek živin, nezeslábnou tolik, jako tomu při rychlení v miniaturních květináčích bývá (pokud cibule živiny nedoplní, příští rok pokvete málo nebo vůbec). Po zatažení listů, nádoby umístěte do stínu a nezaléváme, cibulky můžete i vyjmout a na lískách uložit na vzdušné tmavé a přiměřeně teplé místo, na podzim je pak vysaďte na zahradu, další jaro zde vykvetou.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se