Listopadové práce na zahradě

Listopadové práce na zahradě

Listopad je čas, kdy dozrávají nejpozdnější plody a kdy kvetou pozdní okrasné rostliny. Jinak je to především období, ve kterém se zahrada připravuje k zimnímu odpočinku. Ale i v listopadu je na zahradě stále co dělat. Několik námětů na činnosti Vám přinášíme i v tomto článku.

Zejména pokud nemáme kolem zahrady plot, měli bychom v listopadu zajistit ochranu stromkům proti okusu zvěří. Především srnčí zvěř v době nedostatku potravy hoduje na dřevinách v zahradě, tím, že okusuje jejich kůru. Když napadne dost sněhu, dostane se až do míst větvení. A pokud dojde k poškození v této oblasti, většinou už není možné takto poničený stromek zachránit.

Ovocné stromy v listopadu také vápníme. Vápník potřebují především peckoviny. Listopad je také pořád ještě vhodný čas na jejich výsadbu. Vysazujeme či přesazujeme v tomto období hlavně neopadavé listnaté stromy, jehličnaté stromy, ale i jádroviny či peckoviny, vřes a rododendrony. Mladé ovocné stromky přihnojíme kompostem a vždyzelené dřeviny a jehličnany před příchodem mrazů ještě důkladně zalijeme, čímž se zvýší jejich odolnost vůči mrazům, zejména pokud by byl na podzim nedostatek srážek.

Živý vánoční strom, který budeme o vánočních svátcích zdobit, je už teď nezbytné přenést na dočasné chladnější stanoviště v domě, aby si mohl postupně zvykat na změnu klimatu.

K běžným pracím v listopadu patří hrabání listí. Listy ze stromů napadených rzí a strupovitostí je nutné kvůli sporám, které by v následujícím roce mohly způsobit velkou škodu, zneškodnit. Jednou možností je, ho bezpečně spálit, ale lépe uděláme, pokud ho budeme kompostovat. Abychom však zabránili rozšíření zárodků chorob, je nutné napadené listí nebo ovoce překrýt vrstvou jiného materiálu, která zabrání jejich rozšíření. Vysoké teploty spory spolehlivě zničí. Listí shrabáváme průběžně, aby trávník pod ním nezežloutl nebo aby ho nenapadla plíseň sněžná. Navíc, pokud nenadále napadne sníh, což je v listopadu už docela reálné, nebylo by již možné ho vyhrabat.

V souvislosti se nenadálým sněhem se také vyplatí nachystat si materiál na posyp všech přístupových cest. Vhodnější než sůl, která by mohla uškodit rostlinám v zahradě, je písek nebo drobný štěrk. Zkontrolujeme a připravíme také nářadí na úklid sněhu.

Jestliže pěstujeme na záhonech podzimní zeleninu, kterou jsme vyseli v září nebo začátkem října, neměli bychom ji nechávat bez ochrany před nízkými teplotami. Vhodnou ochranu může poskytnout chvojí, sláma nebo netkaná textilie. Netkaná textilie chrání rostliny nejen před účinkem mrazu a nízkých teplot, ale také před poškozením ptactvem a zvěří. Můžeme ještě také sklízet růžičkovou kapustu, pórek, kapustukadeřávek nebo celer. Protože bulvy celeru jsou odolné vůči mrazu a v případě dostatku podzimní vláhy se ještě zvětšují, není třeba se sklizní celeru pospíchat. Poslední rajčata ze skleníku dozrají nejlépe zabalená po jednom v hedvábném papíru. Jejich dozrávání lze případně urychlit, pokud je uskladníme společně se zralými jablky nebo banány.

Vyséváme cibuli, kořenovou petržel nebo ranou mrkev, které vyrostou na jaře.

Do květináčů vysazujeme petrželpažitku a cibuli. Jsou to druhy, které se dají lehce pěstovat doma za oknem a které nám pomohou se v zimě zásobit čerstvou zeleninou v podobě jejich nati. Stačí jen, když trs pažitky vyryjeme a zasadíme do vhodného květináče.

V listopadu ale zahradu ponejvíce již jen zazimováváme. To znamená hlavně přikrýt chvojím choulostivé rostliny a přidat vrstvu mulče k jejich kořenům.

Publikováno dne 2015-10-02 863
Tag: Zahrada

Podobné články

Není váš trávník dokonalý...

Hustý svěže zelený trávník je snem většiny majitelů zahrad.

Neprospívají vámi pěstované...

Díky Lignohumátu rostlina lépe využívá živiny obsažené v půdě

V březnu Vás na zahradě čeká...

Začít s předpěstováním sadby již můžete u většiny zelenin a letniček

Lepší než zelenina z obchodu je ta...

Není nad tu vlastnoručně vypěstovanou

I v našich podmínkách lze pěstovat tropické a subtropické rostliny (1)

Mezi odolné subtropické rostliny patří například fíkovníky.

Menu