×
Hledat v našem blogu

Stále je vhodný čas na výsadbu lilií

Lilie se v zahradách pěstují jako okrasné květiny, které lze sázet do nádob. Kromě růží, patří lilie k celosvětově nejpěstovanějším květinám. Dělí se do několika skupin, které mají různé nároky na pěstování. Mezi nejoblíbenější patří asijské, čínské a L. A. hybridy. Nově vyšlechtěné druhy jsou odolné k nemocem, přizpůsobivé k zahradním podmínkám, ale hlavně s nádhernými květy.

A proč je pěstovat?

Výhodou lilií je jejich mrazuvzdornost a pokud jim dáte vše, co potřebují, na jednom místě vydrží po mnoho let. Existují nízké i vysoké kultivary. Nakombinujete-li více druhů, můžou vám kvést od června do poloviny srpna a svou rozmanitou barevností a tvarem květů krášlit zahradu.

Lilie se sází na stanoviště slunné či lehce zastíněné, nejlépe do skupinek po 3–5 cibulích. Vhodné jsou jako doprovod okrasných keřů nebo trvalkových záhonů. Půda musí být propustná, obohacená kompostem nebo hnojivem, s neutrální nebo mírně kyselou reakcí. Těžší půdy stačí vylehčit přidáním písku, perlitu, rašeliny apod. V lehčích půdách sázíme hlouběji, alespoň 10 cm pod zem, v těžších mělčeji.

Lilie nepřelévejte, nemají rády trvalejší zamokření. Také jim nesvědčí v letních vedrech přehřívání půdy, cibule můžete ochránit např. mulčem. Kvetoucí rostliny pravidelně hnojte.

Lilie napadá chřestovníček liliový, jehož larvy okusují listy. Zlikvidujete ho sběrem, nebo použijte některý z insekticidů. Proti plísni na listech pomůžou fungicidy.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se