×
Hledat v našem blogu

Kopřivová jícha se postará o skvělou výživu všech rostlin na zahradě

Dvě mouchy jednou ranou zabijete tím, když při likvidaci zahrádkáři tak nenáviděného plevelu jakým jsou kopřivy, z nich připravíte hnojivo. Vitalitu rostlin „nakopne“ tím správným směrem a často zmizí i škůdci, na které je nutné jinak použít chemii.

Na zahradě se vám může objevit kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), která je známá svými léčivými účinky, ovšem stejně tak i kopřiva žahavka (Urtica urens), jež jí v tomto ohledu značně sekunduje, což málokdo ví. Jejich natě, které zpracováváme na hnojivo, obsahují vitamíny (A, B, C, E) a samozřejmě i cenné minerály jako železo, vápník a draslík.

Toto hnojivo uplatníte na celé zahradě, vždy záleží jen na konkrétním poměru. Postup výroby tohoto hnojiva je velmi jednoduchý.

Nejdříve natrhejte náruč čerstvých kopřiv a naplňte s nimi vhodnou zahradní nádobu asi do její poloviny poloviny. Poté vše přelijte vodou. Bude-li voda teplá, pak celý proces trochu urychlíte. Kopřivy zatížíme, aby se nevznášely, skvěle vám poslouží o něco menší víčko, než jaké by ideálně pasovalo na použitý kbelík nebo kameny. Nejvíce látek obsahují kopřivy před kvetením.

Aby se hnojivo dokonale vylouhovalo, stačí 10 dní. Nelekejte se silného zápachu, je zcela přirozený, a když ho doprovází i bílá pěna na hladině, pak je jisté, že už máte hotovo. Hnojivo jednoduše aplikujete v běžné zálivce. Ředí se s vodou v 50% poměru.

Plodové zelenině tenhle šikovný životabudič dopřávejte každé 2 týdny. Skvěle rostliny vyživí a dodá jim vitalitu. Pokud hnojivo naředíte v poměru 1:20 a nastříkáte na listy, ochráníte je před řadou chorob a škůdců. Takto ho aplikujeme za zatažené oblohy nebo na večer, jinak totiž hrozí popálení listů od slunečních paprsků.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se