×
Hledat v našem blogu

Pěstování tymiánu je zábava

Pěstování tymiánu

Tymián je efektivní květonosná bylinka, která je využívána především v kuchyni k přípravě pokrmů, do omáček, polévek, salátů a dalších. Má však mnohostranné použití. V zahradě je překrásná, neztratí se ani na okrajích cest, na skalkách, dále pak vytváří nádherné lemování záhonů a pěšinek. Z medicínského odvětví stojí za zmínku jeho protizánětlivý účinek a také zpomaluje proces stárnutí. 

Výsev tymiánu

Semena tymiánu je nejvhodnější vysévat na jaře. Na pomoc při předpěstování si vezmeme přeložený kartón, neboť semena tymiánu jsou velmi malá. Nasypeme je do záhybu přeloženého kousku kartónu a prstem poklepáváme. Semena se tak rozptýlí do připraveného substrátu. Vyséváme je velmi řídce, protože příliš hustá výsadba zpomaluje růst a vývoj bylinky. Pomoci nám může smíchání semen tymiánu s moukou nebo hrubým pískem. Tak docílíme opravdu řídké výsadby. Rozptýlená semena nezasypáváme. Přikryjeme sklem a udržujeme teplotu kolem 20°C. Vyklíčit by měla asi tak za 5–10 dní.

Zaléváme jen velmi málo a opatrně, aby nedošlo k zahnívání kořínků. Vzrostlé sazenice rozsadíme, jakmile vytvoří druhou sadu lístků. Semenáčky vysazujeme ven do předpřipravené půdy na slunné stanoviště. Půda nesmí být trvale zamokřená a nadměrně vlhká. V mokrých půdách je proto dobré do ní zapracovat štěrk či hrubý písek pro zlepšení drenáže. Tymián můžeme pěstovat i ve vhodné nádobě, jako zeminu použijeme zahradnický substrát.

Pravidelná úprava tymiánu

Tymián dosahuje výšky 30 cm a je to stálezelená trvalka se světle fialovými kvítky. Má tmavě zelené zašpičatělé lístky se silnou aromatickou vůní, která je pro něj typická. Rostlinu je třeba pravidelně prostříhávat, abychom podpořili tvorbu mladých výhonků. Sestřih provádíme na jaře a na podzim. Podzimním prostřiháním bráníme dřevnatění - provádí se vždy po odkvětu. Konce výhonků, které kvetou, sušíme celé. Po usušení listy i květy odrolíme. Čerstvý tymián můžeme též dávat do oleje a připravit skvělý bylinkový olej.

Pokud pěstujeme tymián v nádobách, vysazujeme jej do zahradnického substrátu a vždy dbáme, aby nádoba měla dobrou drenážní vrstvu na dně nádoby. Tymián se snažíme přesazovat co nejméně, bývá totiž vázán na původní nádobu.

Účinky tymiánu

Tymián má silné antiseptické účinky a je vynikající při bolestech v krku, kdy se doporučuje pití tymiánového čaje. Tymián podporuje trávení, hodí se i do mastnějších pokrmů, protože podporuje jejich vstřebávání. Přidává se do nádivek, omáček, polévek, různých masových vývarů a masitých pokrmů. Předností tymiánu obecného je to, že vystouplé stonky se snadno otrhávají.

Jak si udělat bylinkový olej

Ten snadno přepravíte tak, že nádobu z průhledného materiálu naplníte čerstvými bylinkami a přelijete kvalitním olejem např. olivovým. Nádobu dobře uzavřete a necháte na slunném místě asi dva týdny. Občas s nádobou zatřeseme a promícháme obsah. Po dvou týdnech scedíme a do oleje přidáme snítku čerstvé bylinky - jednak pro ozdobu, jednak pro označení.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se