×
Hledat v našem blogu

Jak začít s pěstováním

Pěstování rostlin ze semínek je jedna z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších činností, přináší totiž nejen radost z dobře vykonané práce, ale i užitek a často i nepředvídatelné efekty. Veškerou práci s rostlinami bychom si měli vždy správně naplánovat tak, abychom dosáhli co nejlepších výsledků.

Příprava na pěstování

Největšího užitku dosáhneme, budeme-li pracovat ve shodě s přírodou a s ročními obdobími. Pěstitel musí brát v úvahu řadu vlivů, musí vědět kdy, co a jak dělat. Především musíme vědět, zda se rostliny hodí na dané místo svými požadavky, barvou i tvarem a velkou pozornost musíme věnovat přípravě půdy. Zlepšování struktury půdy provádíme jednak rytím a hrabáním, jednak přidáváním vhodného materiálu do půdy. Přidávat můžeme hrubý písek, štěrk, organickou hmotu, listovku, hnůj a další. Vždy musíme vědět, co je pro danou rostlinku nejlepší. Rostlinky, které vypěstujeme ze semínek, je třeba dát do optimálně připravené půdy. Používáme kvalitní osivo z obchodu osiva-semena.cz. Obchod nabízí prodej nejrozličnějších druhů semínek ve výborné kvalitě a v bohatém sortimentu, kde si jistě vybere každý.

Výběr vhodného místa k sázení

K úspěchu při pěstování musíme zasadit rostlinu na správné místo. Musíme znát druh půdy a její pH, polohu místa, kde budeme sázet. Při výsadbě je dobré vědět, jaké nároky mají rostliny, které budeme pěstovat. Vždy dbáme pokynů na sáčcích se semínky a zjišťujeme o rostlinách potřebné informace. Před výsadbou si uděláme pečlivý plán, všímáme si, kde jsou výslunné a suché polohy, či stinná a vlhká místa. Mnoho rostlin vyžaduje slunnou polohu, budou ale potřebovat hodně závlahy pro správný vývoj a růst. Řada rostlin ovšem roste i ve stínu nebo suchém prostředí. Pro každou se vhodné místo jistě najde. 

Jak vybírat rostliny

Výběr rostlinek je také velmi důležitý. Před nákupem je potřeba zjistit, zda je rostlina vhodná pro místo, kde ji chceme zasadit. Pozornost věnujte i šířce záhonu. Místa, která jsou hůře přístupná, osázejte vyššími rostlinami, které nevyžadují příliš velkou údržbu. Pokud sázíte cibuloviny a chcete si ulehčit práci, sázejte odolné druhy, které není třeba na zimu vykopávat.

Jak správně sázet

Semenáčky, které jsme si vypěstovali, je třeba správně zasázet. Jamka, do které sázíme, má mít dvojnásobnou velikost, než je kořenový bal. Poté jamku zalijeme a vložíme rostlinu. Jamku zasypeme půdou a zlehka udusáme. Vše důkladně a opatrně zalijeme. Nikdy nesázíme do příliš suché půdy, do zmrzlých a podmáčených půd. Pokud nemůžeme uvolnit semenáčky z květináčů, namočíme je na několik hodin do nádoby s vodou. Kořeny se tak uvolní a předejdeme poškození rostliny

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se