×
Hledat v našem blogu

Lednové tipy do zahrady

Vedle únorové pranostiky, která dává do vztahu průběh počasí a budoucí úrodu, existují podobná rčení i na leden. Např. „Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu“ nebo „Je-li leden nejostřejší, bude roček nejplodnější“ označují mírný leden s deštěm jako předzvěst budoucí neúrody. Nebudeme v dnešním článku zkoumat, nakolik jsou tyto méně známé pranostiky pravdivé, nebudeme je raději ani chtít ověřovat a namísto toho si budeme přát, aby se průběh této zimy obrátil, protože sami cítíme, že přirozený leden vypadá jinak.

Každopádně v zimě máme dost času na přemýšlení. Budeme-li přemýšlet o zahradničení, znamená to, naplánovat si, které druhy zeleniny chceme pěstovat, jestli je budeme předpěstovávat v truhlíku, v pařeništi nebo na záhonu nebo zda je budeme vysévat přímo na záhon. Protože je známo, že by se jeden druh zeleniny neměl pěstovat na stejném stanovišti více let, sestavíme si i osevní postup. Tím předejdeme jednostrannému odčerpávání živin a namnožení konkrétních chorob a škůdců a tak i poklesu ve výnosech.

Jakmile máme toto hotovo, je čas obstarat si semena, případně zkouškou klíčivosti ověřit kvalitu osiva z loňského roku. Postupujeme tak, že na vlhký papír umístíme 25 až 100 semen zkoušené zeleniny a necháme je klíčit. Jestliže vyklíčí 80 % z nich, osivo je ještě použitelné, pokud jich vyklíčí méně než 50 %, bude výhodnější zakoupit osivo nové. Kvalitní osiva zeleniny, léčivých rostlin a koření a exotických plodin lze objednávat i na internetu, širokou nabídku má např. e-shop osiva-semena.cz.

V lednu se už také připravují truhlíky a pařeniště na výsevy. Dřevěné truhlíky vydezinfikujeme. Zkontrolujeme také podzimní výsevy mrkve, petržele, zimního salátu a jiné zeleniny. Za bezmrazých dnů je možné pokračovat ve všech pracích, které se nám nepodařilo dokončit na podzim nebo můžeme začít s postupným řezem ovocných stromů a keřů a se zimními postřiky. Není-li půda promrzlá, může se i rýt. Pokud nemrzne je také ale potřeba na zahradě zalévat stálezelené dřeviny.

V lednu nezapomínáme ani na pokojové květiny. V zimně bychom měli všem běžným pokojovým rostlinám zajistit, co nejosvětlenější stanoviště a hlavně je nepřelévat. Pokojové rostliny zaléváme v zimě mnohem méně, než v ostatních obdobích roku. Nadbytek vody totiž vede k přemokření kořenového systému a k rozvoji houbových onemocnění. Z tohoto důvodu je také listy, kterých v zimě i při dobré péči zvláště z některých druhů rostlin opadá i většina, dobré průběžně odstraňovat. Jinak začnou plesnivět a plísně by se z nich mohly snadno přenést i na jinak zdravý stonek.

Vysévat můžeme semena celeru a paprik. Semena celeru nejdříve rozmístíme na povrch substrátu a pak jen lehce zasypeme. Jak celer, tak papriky klíčí při pokojové teplotě. Doba klíčení je u nich asi tři týdny.

Další rostlinou, kterou je možné v lednu vysévat, je petúnie. Semena petúnií také vyséváme na povrch substrátu, nejlépe propařeného, ale zasypáváme je až po vzejití. Protože osivo petúnie, jak víte nebo sami poznáte, je velmi drobné, vodu jim dodáváme pouze pomocí postřikovače. Petúnie se vysévají v půlce ledna a zakrytý výsev se umístí na s teplotou 20 °C a s dobrými světelnými podmínkami.

V neposlední řadě je leden také vhodný měsíc k opravě poškozeného nářadí, obstarání hnojiv a ochranných přípravků. Pokud napadne sníh, neměli bychom zapomínat ani na přikrmení užitečného a zpěvného ptactva.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se