×
Hledat v našem blogu

Pěstování fuchsie

Fuchsie se nejčastěji pěstují v květináčích na balkónech a terasách, kde vynikají především krásou svých zvonkových nádherně zbarvených květů. Většina druhů fuchsií však není bohužel odolná proti zimě.

Existuje však i druh fuchsie, který dokáže zimu a mráz překonat. Označuje se jako venkovní nebo zahradní fuchsie. Venkovní fuchsie kvetou nádherně od začátku července až do prvních mrazíků, kdy většina okrasných rostlin je již odkvetlá. Pro oba druhy jsou typické zajímavě tvarované květy, které připomínají rozevřené zvonečky. Některé druhy mají v teplém a suchém letním období krátkou přestávku v kvetení nebo snižují tvorbu květů. V takovém případě však kvetou velmi bohatě na konci léta a po celý podzim. Barva květů je bílá až po červenou. Většinou jsou květy dvoubarevné v kombinaci bílá a červená, červená a fialová. Venkovní fuchsie jsou víceleté dřevnaté rostliny.

Délka jejich života není omezena jako u celé řady ostatních trvalek. Pro fuchsii pěstovanou v dobrých podmínkách platí, že čím je starší, tím je krásnější. Listy jsou oblé, dlouhé a na okrajích zoubkaté. V našich podmínkách dorůstá fuchsie do výšky 50 cm až 1 m. V dnešní době je známo kolem 100 druhů této okrasné rostliny, která má svůj původ v horských lesích střední a jižní Ameriky. Ve své domovině může dorůstat až do výšky 3 m.

V Evropě se staly fuchsie oblíbenou ozdobnou rostlinou již v 19. století a dnes jsou na sever od Alp hojně pěstovány v truhlících jako ozdoba teras a balkónů. Zahradní fuchsie má ráda půdu bohatou na humus a živiny. Nejlepší je pro ni teplé stanoviště v polostínu.

Pokud pěstujete fuchsie ze semínek, všeobecně platí, že čím dříve na jaře vyklíčí, tím dříve se objeví květy a tím déle rostlina kvete. Venkovní fuchsie snesou krátce i přímé slunce, jestliže jim zajistíte dostatečnou vlhkost. V teplých letních dnech se jí však nejlépe daří v polostínu pod stromy. Mrazu odolné fuchsie dobře snášejí zimu v našich podmínkách. Přesto se obzvlášť v prvních letech doporučuje zakrýt rostlinu na zimu listím nebo mulčem, který omezuje působení mrazu. Fuchsie se doporučuje sázet hluboko a zvlášť v letních měsících dobře zalévat, aby půda nikdy zcela nevyschla.

Na nedostatečnou zálivku rostlina upozorní opadáváním květů. Zahradní fuchsie tvoří husté keříky, které je dobré brzy z jara zastřihnout, jakmile rostlina začíná obrůstat. Zastřihávejte klidně až u země, rostlina brzy rychle obrazí. Úspěšné přezimování zahradní fuchsie závisí především na výběru kvalitního zimě odolného druhu a také na dostatečně vyvinutém oddenku, který umožní na jaře rychlé obnovení rostliny. Z tohoto důvodu byste měli do zahrady vysazovat rostlinky alespoň rok staré.

Tag: Rostliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se