×
Hledat v našem blogu

V čem spočívá zimní péče o pokojové rostliny?

V zimě je pro začínající pěstitele péče o pokojové rostliny těžší, než je tomu v období léta.

Důvodem, proč některé pokojové rostliny toto období nepřežijí, bývá především kombinace krátkých zimních dnů s velmi slabou intenzitou slunečního svitu a tomu neodpovídající (nepřiměřeně vysoká) teplota. Pokojové květiny lze na základ jejich nároků na světlo a teplo v tomto období začlenit v podstatě do dvou skupin. První skupinu tvoří rostliny ze subtropického pásma a ve druhé skupině jsou rostliny tropické.

Pokojové rostliny pocházející ze subtropického podnebného pásma, jako například citrusy, olivovník, vavřín, fuchsie a jiné, přečkávají zimu při nízkých teplotách. Platí, že čím nižší je okolní teplota, tím nižší může být intenzita osvětlení i zálivka.

Ideální teploty se v závislosti na konkrétním druhu ale pohybují mezi 4 až 12 °C. Intenzita osvětlení může být nižší u opadavých rostlin, ale pro stálezelené rostliny bychom měli vybírat jen ta nejosvětlenější stanoviště.

        

Tropické rostliny jsou z oblastí, odkud pochází, zvyklé, že teploty celoročně neklesají po 15 °C. U nich také platí, že čím nižší je teplota, tím lépe snesou nižší intenzitu osvětlení. Nároky těchto rostlin na osvětlení jsou však různé a odvíjí se od toho, z jakého typu prostředí který druh rostlin pochází. Máme tu jednak rostliny ozdobné květy a rostliny s ozdobnými listy.

Pro rostliny ozdobné květem je důležitý dostatek světla, bez kterého mnohé ani nevykvetou. Naopak pokojové rostliny s ozdobnými listy např. zelenec, potos, kapradiny či oblíbené filodendrony a tchýnin jazyk, mohou být umístěny na stanoviště s nižší mírou osvětlení. Při nedostatku světla se obvykle mění barva listů, které zesvětlí a zežloutnou.

Další fází rostlinné reakce při malé intenzitě slunečních paprsků je opad listů a tvorba světlých a protáhlých výhonků. Preventivně proto rostliny umístíme co nejblíže k oknu. Okna se vyplatí umýt, protože jsou-li zaprášená, mnoho světla bude pohlceno. Rostliny, které pěstujeme na okenních parapetech i v průběhu roku, na zimu přesuneme z oken orientovaných na jiné světové strany na okna orientovaná na jih.

        

Nevýhodou okenních parapetů je, že rostliny zde umístěné jsou vystaveny značným teplotním rozdílům, kdy na ně z jedné strany proudí teplý a suchý vzduch od radiátorů a z druhé strany jsou ochlazovány vzduchem proudícím skrz okna. Tento nepříjemný jev naštěstí můžeme částečně zmírnit, pokud květináče s rostlinami vypodložíme tak, aby studený vzduch (protože je těžší) mohl proudit pod úrovní květináčů a byl oteplován vzduchem proudícím od radiátorů.

Určitou možností, jak pomoci rostlinám vyrovnat se s nedostatkem světla, může být umělý zdroj světla. Protože s rostoucí vzdáleností světelného zdroje a rostliny intenzita světla rychle klesá, je vhodné tento zdroj umístit co nejblíže k rostlině. Samozřejmě při tom musíme brát v úvahu teplotu zdroje, abychom ho neumístili tak blízko, že by došlo k poškození rostliny. Z tohoto důvodu se jeví jako nejvhodnější zářivky určené pro akvária a terária.

Co se zálivky týče, s tou bychom v zimě měli šetřit. Substrát zaléváme, až když je proschlý. V panelových bytech je v zimě většinou nedostatečná vzdušná vlhkost. Tu se proto snažíme co nejvíce zvýšit. Lze k tomu využít odpařovací misky, náročnější rostliny však pravidelně rosíme.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se