×
Hledat v našem blogu

Stévie sladká - její léčivé vlastnosti a způsob pěstování

Stévie (Stevia rebaudiana, Bertoni) je rostlina, kterou lze používat jako přírodní sladidlo, proto se jí přezdívá také sladká tráva, stévie sladká, stévie cukrová nebo medové lístky.

Její listy obsahují látky (cukry), které jsou ve své čisté podobě (tzn. extrahované) údajně 200 až 300 krát sladší než běžný cukr (sacharóza). Tyto látky jsou nekalorické, nerozkládají se teplem ani nekvasí. V mnoha zemích se proto používají ke slazení potravin a nápojů, ale např. i při výrobě zubních past a žvýkaček. 

Stévie je vytrvalá rostlina patřící do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) – u nás je i pro nepěstitele asi nejznámější rostlinou této čeledi pampeliška. Stévie pochází z brazilských pralesů, kde už před dávnými staletími byla využívána místními Indiány, kteří si s ní ponejvíce sladili proslulé Yerba Maté (Čaj, který se připravuje z cesmíny paraguayské), ale využívali ji také jako léčivou rostlinu.

Stévie se dá úspěšně pěstovat i v domácích podmínkách. Nemá žádné nesplnitelné požadavky. Při správné zálivce v létě za vhodných podmínek v zimě velmi rychle roste.

V bytech ji umístěte na světlé místo např. na okna. Na léto ji můžete přemístit na zahradu nebo balkon. Na podzim ji ale určitě musíte přenést zpět, protože už při 10 °C shazuje lístky a již při 5 °C hrozí uhynutí. Letněná rostlina potřebuje v zimním období teplotu 8 až 12 °C a poměrně výrazný řez. Seřízněteji cca 8 cm nad povrchem substrát a až na jaře začne obrážet, tak ji přihnojte nejlépe hnojivem na bylinky. Při celoročním pěstování v bytě rostlina listy neshodí a není nutno ji řezat. Pokud ji přihnojíte i na podzim a neomezíte zálivku, poroste i v zimě.

Stévie si lze vypěstovat i ze semen. K výsevu postačí běžný propustný zahradnický substrát. Stévii vysévejte v únoru nebo březnu do skleníku nebo výsevního truhlíku. Semena klíčí na světle, proto je nezasypávejte. Aby bylo klíčení úspěšné, je důležité výsev udržet v optimální teplotě – alespoň 25 °C. Jakmile jsou semenáčky dost velké, přesaďte je do květináčků. Zpočátku nebudou růst rychle (předpěstování rostlin trvá cca 7 až 8 týdnů), ale postupem času se to změní.

Zálivka je vyžadována střední. Rostlina by rozhodně neměla stát ve vodě. Zalévejte ji tak, aby byl substrát vlhký a před další zálivkou slabě vyschnul. Přílišné přeschnutí škodí stejně jako trvalé přemokření.

Stévie dobře snáší řez, což je podstatné z hlediska sklizně. Vyvinuté, nenapadené a nepoškozené lístky se sklízí v druhé polovině léta. Využití listů už bylo zmíněno, ještě ale doplním, že se dají použít jak čerstvé, tak sušené a dokonce také mražené.

Výhoda stévie, jelikož se jedná o sladidlo přírodního původu, spočívá v tom, že její používání nemá negativní vliv na zdraví zubů, zlepšuje trávení, snižuje projevy pálení žáhy,snižuje chuť na cigarety a na pití alkoholických nápojů aj.

Při použití listů stévie se navíc netloustne, protože má nulovou kalorickou hodnotu. Další efekt stévie v potlačování obezity spočívá v tom, že při žvýkání listů člověk nemá chuť na jiné energeticky bohaté potraviny a nemá pocit hladu.

Pěstování stévie je zkrátka jednoznačnou volbou pro každého, kdo má zájem o zdravou výživu. Kdo už nějaké léčivky doma nebo na zahradě pěstuje, určitě možnost pěstovat tuto exotickou léčivku s originálním způsobem využití uvítá.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se