×
Hledat v našem blogu

Podzemnice olejná čili burské oříšky

Podzemnice olejná

Semena této jednoleté rostliny jsou známy jako arašídy nebo burské oříšky. Podzemnice olejná (Arachis hypogaea) patří do čeledi bobovité (Fabaceae) a pochází z Jižní Ameriky. Semena se tvoří po oplození žlutých květů. Jejich tvorbě ale předchází intenzívní růst květní stopky, který se zavrtá 3 až 6 cm hluboko do půdy, kde arašídy dozrávají. Podzemnice je obvykle pěstována ve dvou typech. Víceméně vzpřímeně a dorůstající šířky 30 cm a výšky až 60 cm rostou španělsko-valencijské typy. Tato forma podzemnice plodí lusky obsahující až 7 semen balených červenofialovým osemením, zatímco u virginské formy se v lusku nachází dvě semena s tmavě hnědým osemením. Semena je možné konzumovat čerstvá nebo pražená, případně se dají využít při přípravě pokrmů.

Arašídy jsou velmi výživné. Nenasycené tuky jsou v nich zastoupeny téměř z 50 %, zbytek tvoří sacharidy a bílkoviny. Vedle těchto látek obsahují arašídy také vitaminy skupiny B, tzn. látky, které jsou nezbytné pro správnou funkci jak nervové tak oběhové soustavy. Významný je také obsah minerálních látek, zejména fosfor, vápník, zinek, hořčík aj. Konzumace arašídů pomáhá předcházet cukrovce a kardiovaskulárním onemocněním, pomáhá léčit onemocnění kůže a omezuje vznik zubního kazu. Látky obsažené v arašídech zpomalují stárnutí buněk a orgánů, stejně jako proces degenerace mozku při neurologických onemocněních, např. Alzheimerově chorobě.

Jestli byste chtěli tuto rostlinu poznat blíže, není nic jednoduššího než si ji zkusit vypěstovat.  Semena podzemnice olejné výhodně objednáte a nakoupíte např. na stránkách internetového obchodu www.osiva-semena.cz. V našich podmínkách lze doporučit pěstování odrůd, které jsou rannější a nemají vysoké nároky na prostředí, většinou se jedná o odrůdy se vzpřímeným růstem. Další možností je pěstovat podzemnici jako pokojovou rostlinu, popř. ji pěstovat ve venkovních truhlících.

Semena vyséváme na jaře do truhlíků nebo do květináčů s průměrem 9 cm a necháme klíčit při teplotě nad 20 °C. Jakmile sazenice dorostou do výšky 10 až 15 cm, začneme je připravovat na výsadbu, což znamená otužování. S výsadbou však čekáme do období, kdy už nehrozí opožděné mrazíky, což je obvykle v polovině května. Podzemnice olejná vyžaduje lehké půdy a proto se jí se daří nejvíce v písčitých půdách. Rostlina potřebuje teplé počasí a 500 až 1000 mm srážek anebo zavlažování. Předpěstované rostliny vysazujeme na meziřádkovou vzdálenost 60 až 70 cm a v řádku na vzdálenost 15 až 25 cm. V chladných oblastech se neobejdeme bez použití poklopů nebo foliových tunelů.

Rostliny, které jsou cca 15 cm vysoké, přihrneme zeminou. Povrch pravidelně kypříme, aby mohly oplozené květy pronikat do půdy. Za suchého počasí zaléváme a pravidelně odstraňujeme plevele. Nezaléváme pouze v období květu, protože bychom tím mohli omezit opylení květů.

Doba sklizně závisí na podmínkách (teplotních poměrech) stanoviště a pěstování. Zralost vyzkoušíme na jednom nebo dvou vyhrabaných luscích. Sklizené lusky sušíme na slunci a vyluštěná semena skladujeme v chladu a suchu.

V oblastech, kde se pěstuje podzemnice na velkých plochách mohou na rostlinách škodit třásněnky, mšice a housenky nebo mohou být napadnuty septoriovou skvrnitostí listů nebo hnilobou krčku a kořenů. V našich podmínkách nákaza chorobami ani výrazné napadnutí škůdci nehrozí a proto se při pěstování bez chemické ochrany většinou obejdeme.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se