×
Hledat v našem blogu

Pěstování jiřinek

Jiřinky (Dahlia pinnata) jsou známé hlíznaté květiny, které zahrady obohacují zářivými barvami od vrcholného léta až do prvních podzimních mrazů. Patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae).

Květy jiřinek mají nejrozmanitější tvary korun v bohaté škále barev od bílé k sytě žluté a od růžové k purpurové. Některé jiřinky kvetou vícebarevnými květy, např. jiřinka Oheň vytváří květy červenobílé. Některé odrůdy (s dlouhou stopkou a s menším květenstvím) jsou vhodné i k řezu, existují ale i miniaturní jiřinky, které dorůstají jen do výšky 25 cm a jsou proto vhodné hlavně na pěstování v truhlících.

Jiřinky mají schopnost růst v širokém rozmezí půdních druhů, mělo by se ale jednat o půdy úrodné a dobře odvodněné. Nejlepší je vysadit je do řad na speciálně připravený záhon. Půdu připravte časně zjara tak, že dno výsadbové jamky pokryjte vrstvou hnoje nebo zahradního kompostu a až do samotné výsadby nechte záhon hrubě zrytý.

Mohou se vysazovat jako hlízy v době vegetačního klidu i jako rostliny předpěstované v květináčích. Výhoda výsadby předpěstovaných rostlin je bujnější růst. Předpěstované rostliny by se však neměly vysazovat, dokud nebezpečí mrazů úplně nepomine, zatímco hlízy je možné vysazovat už šest týdnů před posledními mrazy.

Pěstují se na chráněných plochách, které však nejsou zastíněny. Hlízy ve stadiu vegetačního klidu vysazujte do jamky o průměru 22 cm a hloubce 15 cm a zahrňte je zeminou. Než se vytvoří nadzemní výhony, trvá to přibližně šest týdnů. Jiřinky v květináčích před výsadbou zalijte a až po té je opatrně vyjměte. Snažte se o co nejmenší poškození kořenového balu a na záhon k nim rozmístěte opěrné kolíky.

Rostliny, které dorůstají výšek 120 až 150 cm se vysazují na vzdálenost 60 až 90 cm, rostlinám dorůstajícím 90 až 120 cm stačí vzdálenost 60 cm. Hustě vysázené jiřinky špatně kvetou a je vyšší pravděpodobnost, že budou napadnuty houbovými chorobami.

Na podzim, když zčerná listí, zkraťte výhony na délku asi 15 cm. Hlízy opatrně vyjměte a očistěte od půdy, nechte je oschnout a asi na týden je uložte do míst, kde je sucho a teplota do 20 °C, čímž se zahojí drobná poranění. Přezimovat je nechte na tmavém a dostatečně chladném místě, kde však teplota neklesá pod bod mrazu. Ideální teplota se pohybuje mezi 5 až 8 °C. Mohou být uloženy bez zakrytí nebo je můžete lehce zasypat vlhkou rašelinou, pilinami, hoblinami, popř. pískem.

Čtyři až šest týdnu po výsadbě rostliny přihnojte hnojivem obsahující draslík a dusík. Draselné hnojivo má vliv na pevnost stonků a dobré vybarvení květů. Během pozdního léta a časného podzimu se doporučuje aplikovat síran draselný a superfosfát.

Ze škůdců napadajících jiřinky jsou nejdůležitější třásněnky a svilušky. Jinak jsou ale jiřinky vůči chorobám a škůdcům poměrně odolné. Náchylnost k chorobám, jejichž výskyt je závislý na průběhu počasí a pěstebních podmínkách, je rozdílná u jednotlivých odrůd.

V zahradách se jiřinky mohou vysazovat na stejné místo řadu let. Důležité však je ze záhonu pečlivě odstraňovat všechny zbytky listů i lodyh jiřinek.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se