×
Hledat v našem blogu

Pěstování tabáku

Tabák (Nicotiana) je rod rostlin, který patří do čeledi lilkovitých (Solanaceae). Jsou to rostliny obsahující nikotin, kvůli kterému se tabák používá na výrobu cigaret a doutníků. Tabák pochází z Ameriky a Evropané se s ním a jeho užíváním proto setkali poprvé až v 15. století, kdy Kolumbova výprava viděla v Americe Indiány vdechovat tabákový kouř. Pěstování tabáku na plantážích se datuje od 17. století. Zpočátku byl tabák především šňupán a žvýkán, z důvodu nebezpečí požáru bylo totiž v mnoha oblastech kouření zakázáno.

Rostliny lze snadno pěstovat i u nás, což pro kuřáky představuje možnost připravit si vlastní tabák. Postup tvorby cigaret ze surového tabáku je mnohým jistě dobře známý. Tabák se v posledních letech pěstuje ale i jako okrasná rostlina. Mezi okrasné odrůdy patří např. Mutabilis "Marshmallow", Knightiana, tabák jihoamerický, tabák planý nebotabák selský (Machorka). Naproti tomu odrůdy vhodné k balení cigaret jsou Kentucky, Madole, Green wood a Hnědý list (Brown Leaf), do dýmek se hodí především odrůda Orinoco a na výrobu doutníků zase tabák virginský. Ať už budete tabák pěstovat tabák pro jakýkoliv účel, uvedené odrůdy představují bohatý výběr. 

Podobně jako rajčata tabák nevyséváme přímo, ale předpěstováváme si sazeničky. Semena tabáku můžeme vysévat od února až do května. Užitečnou informací pro ty, kdo chtějí pěstovat tabák za účelem zpracování listů, je, že rostliny z raných výsevů bývají větší a je z nich kvalitnější tabák, než z rostlin z pozdějších výsevů. Rozdíl ve velikosti může být až přes půl metru.

Výsev provádíme ve standardním výsevním nebo zahradnickém substrátu. Optimální pH je neutrální až slabě zásadité. Substrátem naplníme výsevní misku cca 1 cm pod horní okraj a před výsevem substrát zalijeme. Semena vyséváme na povrch substrátu na vzdálenost alespoň 2 až 3 cm. Výsev poté zakryjeme průhlednou folií nebo sklem, čímž se vytvoří potřebné mikroklima. Semínkům v průběhu růstu čas od času větráme nebo můžeme udělat větrací otvor.

Výsev umístíme na světlo, před poledním sluncem je ale potřeba ho ochránit přistíněním. Zakrytý a před vysetím dobře provlhčený substrát není většinou potřeba zalévat, pokud by se vám však substrát s klíčícími semínky zdál suchý, je pro dodání vláhy vhodné využít rozprašovač. Při pokojové teplotě výsev obvykle vzejde během 14 dnů od zasetí. Výsev odkrýváme až v okamžiku, kdy mladé rostlinky dorostou kryt. Předtím je vhodné postupně zkracovat intervaly a prodlužovat dobu větrání, aby rostlinky měly možnost si zvykat na nižší vlhkost vzduchu.

Rostlinky, které dorostly do výšky cca 5 cm, přesazujeme do květináčků nebo třeba kelímků od jogurtů. Sazenice přitom pěstujeme pořád ještě v krytých prostorách. Před výsadbou na otevřený záhon, kterou provádíme až když už nehrozí žádný mráz (koncem května), rostlinám větráme a zvykáme je na rozdíly teplot.

Na venkovní stanoviště rostliny vysazujme na vzdálenost 0,7 až 1 metr. Vyhovuje jim slunečné stanoviště a lehká půda. Rostliny zaléváme jednou za dva až tři dny, nikdy ne přímo na rostlinu. Vedle zalévání, likvidace plevele a kypření je potřeba také odstraňovat postranní kořenové odnože a spodní listy.

Tabáky kvetou v období července až září. U některých tabáků pěstovaných za účelem zpracování listů jako např. tabáku viržinského se doporučuje poupata vyštipovat, případně odstraňovat celé květní korunky.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se