×
Hledat v našem blogu

Návod na pěstování begoníí

Begonie jsou známé okrasné květiny, které se nejčastěji pěstují jako balkónové květiny. Většina druhů pochází z tropických oblastí Asie, Afriky a Ameriky a proto k růstu potřebují vyšší teploty. Mnoho begonií roste a kvete celoročně, ale hlízovité begonie (Begonia tuberhybrida) mají obvykle klidové období, ve kterém by měly být hlízy uloženy na chladném a suchém místě.

Většinou se rozlišují begonie ozdobné květem a begonie ozdobné listem. Naše nabídka se zaměřuje především na begonie ozdobné květem. K dostání jsou u nás hlízy velkokvětých begonií kvetoucích žlutě, červeně i bíle a zakrslých begonií (vysokých 25 až 30 cm) s červenými či růžovými květy. Květy begonií jsou vždy sytě barevné, u plnokvětých odrůd dosahují velkosti až 15 cm, odrůdy s nízkým vzrůstem drobnější květy kompenzují jejich velkým množstvím. Begonie ozdobné květem nejlépe prospívají při pěstování na světlém stanovišti bez přímého slunce.

Hlízy začneme připravovat na další vegetační období koncem února až začátkem března. Během této doby je dáme naklíčit do tmavé místnosti s teplotou mezi 15–20 ºC. Můžeme sice sázet i hlízy bez klíčku, je však nutno si dát pozor, abychom je nevysadili naopak. Část hlízy, kde se nachází prohloubená či rovná část, je místo, odkud rostl stonek loni a patří proto nahoru.

Pěstební substrát si připravíme smícháním rašeliny a písku v poměru 2:1 nebo můžeme přímo použít výsevní substrát. Povrch nádob naplněných substrátem lehce urovnáme a hlízy vysazujeme do mírných dolíků na vzdálenost 10 až 15 cm. K okrajům hlíz potom nahrneme zeminu tak, že z hlízy bude viditelné jen místo po opadu loňské nadzemní části a odkud začnou rašit listy i letos.

Vysazené hlízy zalijeme, je však vhodné se vyvarovat vody obsahující chlór (takovou bychom měli nechat nejdříve tzv. odstát) a zakryjeme sklem.

Po 10 až 14 dnech lze truhlíky přemístit na světlo a jakmile se objeví 3 až 4 pravé listy (obvykle v dubnu nebo počátkem května), jsou rostliny už připravené na výsadbu na konečné stanoviště. Rostliny vysazujeme včetně kořenového balu, přičemž mezi jednotlivými hlízami ponecháváme vzdálenost cca 20 až 25 cm (záleží na odrůdě). Můžeme je pěstovat v truhlíku i na záhonech. Při pěstování v truhlíku není potřeba používat speciální substrát.

Begonie nemají rády průvan ani náhlé změny počasí. Jejich určitou nevýhodou je dužnatý stonek, který se snadno láme. Je proto lépe je vysazovat na chráněná stanoviště.

Substrát s begoniemi by neměl vysychat ani by neměl být příliš vlhký. Nejvhodnější pro zálivku je měkká odstátá voda. Rostliny od jara do podzimu přihnojujeme jednou za jeden až dva týdny. Velmi mírným přihnojením během zimy je možné pomoci u rostlin kvetoucích v zimě úplnému rozkvětu všech poupat. Abychom podpořili vývin dalších poupat a z důvodu prevence chorob se vyplatí pravidelně odstraňovat veškeré odkvetlé a zavadající části.

Hlízy begonií vyjímáme z půdy opět na konci léta, ještě před příchodem prvních mrazíků. Vyjmuté hlízy na zimu uskladníme do rašeliny nebo je můžeme jednotlivě zabalit do novinového papíru schovat např. ve studené chodbě. Teplota pro přezimování by měla být do 15 °C, v nižší teplotách budou hlízy přežívat lépe.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se