×
Hledat v našem blogu

Duben v zahradě

Duben bývá obvykle na srážky poměrně bohatý. Každopádně je v dubnu jaro už v plném proudu a to se projeví i v činnostech na zahradě. V tomto období budeme pokračovat ve vysévání a vysazování zeleniny. Pozornost bude ovšem také třeba věnovat ovocným stromům a okrasným rostlinám.

Pokud jsme nestihli posklizňový řez peckovin v předcházejícím roce, přichází v dubnu čas na nápravu. V dubnu provádíme také chemickou ochranu proti houbovým chorobám a škůdcům. Velice rozšířenými chorobami u ovocných dřevin jsou padlí, strupovitost nebo monilióza. Můžeme také přihnojovat a do konce dubna i vysazovat nové ovocné stromky.

"Měsíční jahodník se dá úspěšně pěstovat i v nádobách nebo třeba v závěsných košících, kde jsou užitečné i okrasné zároveň."

Abychom sklízeli měsíční jahody už letos, měli bychom výsev stihnout také během dubna. Semena jahod je vhodné vysévat do keramické misky. Nejdříve nasypeme na dno misky drenáž (keramzit nebo štěrk), na něj nasypeme výsevní substrát a nakonec asi 1 cm vrstvu agroperlitu a před výsevem pečlivě zalijeme. Semena vyséváme na povrch. Výsev poté zakryjeme sklem nebo mikrotenovým sáčkem a ponecháme při teplotě 18 °C (klíčení trvá 8 až 10 dní). Měsíční jahodník se dá úspěšně pěstovat i v nádobách nebo třeba v závěsných košících, kde jsou užitečné i okrasné zároveň.

Výsevy nás čekají i v rámci okrasné zahrady. Vyséváme např. hrachory, netýkavky, hledíky, slaměnky, astry a aksamitníky. Vysazovat můžeme také okrasné stromy a keře, ale narašené listnáče, se až na břízy ujímají špatně. Vysazené dřeviny je třeba důkladně zalévat, případně přihnojit kompostem.

Ke konci měsíce je vhodné prvně posekat trávník. Výšku sečení ale nastavíme vyšší a posekaný trávník bychom následně neměli zapomenout zalít. Posekanou trávu pak můžeme využít jako mulč ke keřům a stromům.

Do skleníku můžeme na konci dubna vysazovat předpěstované sazenice rajčatpaprik nebo cukety. Na venkovní záhony můžeme vysévat hrách, černý kořen, špenát, červenou řepu nebo třeba ředkvičky.
Na záhonky už se vysazuje předpěstovaná sadba kedlubny, květáku a brokolice. Ke konci dubna je vhodná doba i pro výsev cukrové kukuřice. Při výsevu jakéhokoliv druhu zeleniny si nejdříve pomocí slabšího dřevěného prkénka přesně označíme meziřádkovou vzdálenost. Mezi jednotlivými semeny, která mají dostatečnou velikost, ponecháváme vzdálenost podle doporučení, které si přečteme na zadní straně obalu se semeny. Drobné osivo (např. semínka mrkve) si v malém množství nasypeme do dlaně a pak je mezi špičkami palce a ukazováčku rovnoměrně rozmístíme do řádků. Přesto bude později pravděpodobně nutné vzrostlé sazenice vyjednotit. Ze semen vysetých příliš hustě totiž vyrostou velmi slabé a vytáhlé rostliny, které jsou navíc náchylné k chorobám i škůdcům.

Kdo v kuchyni rád používá pažitku, neměl by promeškat vhodný čas k jejímu předpěstování v květináčích za oknem, ve fóliovníku nebo ve skleníku. Pažitka je zvláště zjara významným zdrojem látek působících příznivě na naše zdraví. Pažitka je mrazuvzdorná, přesto si na zimu můžeme trs pažitky přesadit domů do květináče, kde poroste po celou zimu. Můžeme ji umístit na slunný okenní parapet.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se