×
Hledat v našem blogu

Vypěstujte si plodící láhevník (anona)

Anona česky nazývaná také láhevník je druh tropické dřeviny pocházející z Jižní a Střední Ameriky. Kvůli vynikajícím plodům, které ačkoliv je jejich vůně podobná vůni banánů, svou chutí připomínají jahody, byla pěstována již starodávnými jihoamerickými indiány. Nevýhodou plodů je, že se poměrně rychle kazí a není proto vždy možné je na tuzemský trh dopravit. Kdo by však chtěl čerstvé plody anony přesto ochutnat, může využít nabídky našeho obchodu osiva-semena.cz. Na internetových stránkách můžete objednávat semena druhů anona šupinatá (Annona squamosa) a Anona glabra. Pěstování anony vzhledem k jejímu tropickému původu překvapí svou jednoduchostí a proto je její pěstování vhodné i pro začínající pěstitele.

V Jižní Americe anona dorůstá jako strom do výšky nejvýše 5 metrů, v našich podmínkách rostliny pěstujeme jako nízký keřík, který je možné umístit i v pokoji. Plody anony mají kulovitý tvar a zpočátku jsou zelené. Postupně, jak budou dozrávat, mění se jejich barva na žlutohnědou až hnědou. Zralé plody mohou vážit až 500 g. Semena, která jsou uvnitř se podobají semínkům melounu a nejsou jedlá. Je proto nutné je před konzumací odstranit. Plody láhevníků obsahují průměrně až 20 % cukrů a 3 % vlákniny. Součástí jsou také vitamíny, zejména provitamín vitaminu A a vitamín C. Plody anony šupinaté jsou často nazývány „cukrová jablka“ a kvůli nim je v tropech nejvíce pěstována.

Abychom urychlili klíčení, uložíme semena před výsevem na 70 až 100 dnů do ledničky. Semínka anony zamáčkneme jemně pod povrch rašelinového substrátu, který udržujeme vlhký, ale ne přemokřený. Výsevprovádíme jednotlivě do hliněných květináčů, které poté umístíme na stanoviště bez přímého slunečního svitu s teplotou od 25 do 30 °C. Semenný obal, který se dostane nad povrch po vyklíčení odpadá a stává se, že i s prvními lístky. V důsledku toho, zůstane z rostliny jen holý stonek, zakrátko z něj ale vyraší listy nové a proto není třeba se této situace, pokud nastane, vůbec obávat.

Již v průběhu první sezony, anona vyroste do výšky až okolo 1 metru, přičemž na konci druhého roku rostlina bude měřit 1,5 m. V této fázi, pokud máme možnost, ji lze přesadit do vyššího, během zimního období vytápěného skleníku. V zimním období snížíme teplotu (alespoň na 18 až 20 °C) a zároveň omezíme zálivku. Řezem podpoříme rozvětvení koruny, proto na počátku druhé vegetační sezóny rostlinu zastřihneme přibližně na výšku 20 cm.

V průběhu vegetace je možné rostliny přihnojovat hnojivy s vyváženým poměrem hlavních živin. Plodit začíná rostlina zpravidla ve stáří 5 let.

Anony jsou zvláštní také tím, že jejich květy mění pohlaví. Každý květ je nejdříve samičí a až poté samčí. Je proto vhodné pěstovat alespoň dvě rostliny a při pěstování v bytech také pomoct rostlinám vzájemně se opylit. Při opylování přenášíme pyl starších květů na blizny čerstvě rozvinutých květů. Pro zdárný vývoj plodů je však potřeba se o rostliny správně starat v průběhu celého roku. To znamená především vyšší teploty a dostatečná zálivka v létě a částečné ochlazení a omezení zálivky v zimě.

Na stromě se běžně vyvíjí až 30 plodů, které vyrůstají u kmene a na silnějších větví. Sklizeň zahájíme ještě když jsou plody zelené, obvykle na začátku října a dáme je na teplé místo, kde dozrají. Dužnina zralých plodů má krémovou konzistenci. V čerstvém stavu ji lze konzumovat např. lžičkou. Výborná je však i šťáva, kterou připravíme tak, že dužinu bez semen rozmixujeme.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se