×
Hledat v našem blogu

Pepino Gold – exotická trvalka s chutnými plody

Exotická rostlina, o které si dnes něco povíme, patří mezi ty rostliny, jenž můžeme pěstovat v květináči pro užitek i okrasu zároveň. Říká se jí Pepino Gold. Jedná se o vytrvalou rostlinu pocházející z oblastí Peru a Kolumbie, která patří do čeledi lilkovitých (Solanaceae). Běžně se pěstuje ve sklenících a pařeništích, ale dobře bude růst i bytech nebo na balkonech. Při správné péči, kterou je schopen zvládnout i nepříliš zkušený pěstitel, Pepino Gold může dorůst až do 80 cm a odměnit Vás lahodnými a osvěžujícími plody. Žluté plody Pepina nejen výborně chutnají, ale jsou zároveň plné vitaminu C a dalších zdraví prospěšných látek. Sklizeň plodů, z nichž největší váží až 60 dkg, lze očekávat podle podmínek pěstování v červenci až září.

Listy Pepina mají tmavě zelenou barvu, jsou tuhé a lesklé, květy jsou drobné a mají bleděmodrou barvu. Plody, které dosahují průměru kolem 10 cm, mají na zlatohnědě zbarveném podkladě modravě až dofialova zbarvené skvrny. Do prvních podzimních mrazíků sklidíme asi polovinu nasazených plodů. Zbytek plodů dozraje na rostlině ve světlé místnosti, kam rostlinu umístíme v září.

Možnost, jak získat Pepino Gold do Vaší sbírky exotických rostlin, představuje výsev semínek. Semena vyséváme obvykle v lednu. Výhodou výsevu je vypěstování sazenic, které nebudou infikované chorobami nebo škůdci.

Vypěstované sazenice přesadíme do květináčů s výživným substrátem. Aby mohly sazeničky dobře prokořenit, měly bychom používat květináče s průměrem do 30 cm. Použití větších květináčů by mělo za následek příliš bujný růst kořenového systému a pozdější násadu květů i plodů, které pak nestačí dozrát.

Pepino Gold je rostlina milující slunce a teplo, proto bude dobře růst na stanovištích obrácených na jih, východ nebo západ. Můžeme ji umístit na balkon nebo okenní parapet. Ven Pepino nepřemisťujeme, dokud teploty trvale nevystoupí nad 5 °C (začátkem června). Nižší teplotu totiž rostliny nesnesou déle než pět dní, mráz nesnáší vůbec.

V případě, že má k dispozici dostatečné množství vody, kterou musíme v horkých dnech dodávat každý den, snáší Pepino Gold dobře i sluneční úpal. Zálivku je však potřeba omezit a případně i vynechat, jestliže slunce nesvítí a ve dnech chladných. Vedle pravidelného zalévání rostlinám v růstu pomůže také přihnojování, které aplikujeme ve formě zálivky v období od května do srpna. Pro pěstování jsou vhodné lehké a propustné půdy s dostatečnou zásobou půdních živin a s pH hodnotou 5 až 6,5.

Před zimou rostliny sestříháme a umístíme do chladnější místnosti. V tomto období je zároveň potřeba omezit zálivku. Zimu přečkává Pepino v podobném stavu jako např. pelargónie. Proto se neděste, když na podzim Pepino shodí až na poslední list na dřevnatém výhonu, téměř veškeré listy, na jaře zase obrazí. Před začátkem další vegetační sezony je vhodné rostliny přihnojit.

Pepino Gold je rostlinou, kterou lze pěstovat i na nevelkých balkonech. Pokud si pořídíte semena této rostliny, bude Váš balkon využitý a Vy se můžete těšit na plody, jejichž chuť připomíná hrušky a banány. Jsou výborné vychlazené, případně je možné je podávat ochucené oblíbeným druhem alkoholu. Pepino má ovšem využití i jako součást různých pokrmů.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se