×
Hledat v našem blogu

Květen v okrasné zahradě

V květnu vyséváme zeleninu s krátkou vegetační dobou jako jsou ředkvičky, hrách či košťáloviny a vysazujeme teplomilnou zeleninu. Kromě toho je květen také měsícem vysazování a vysévání okrasných rostlin.

Předpěstované letničky vysazujeme stejně jako teplomilné druhy zeleniny kolem 15. května. Rostlinám však rychlý přesun z bytu nebo skleníků na venkovní stanoviště příliš nesvědčí, proto je dobré sazenice před výsadbou otužovat. Jen otužené sazenice budou schopny přečkat případné nízké noční teploty, které mohou někdy klesat až k bodu mrazu. Jestliže takto nízké teploty hrozí, vyplatí se i otužované rostliny navíc chránit překrytím např. bílou netkanou textilií. Do doby, než pořádně zakoření, je důležité čerstvě vysazené rostliny pravidelně zalévat, případně v jejich okolí odstraňovat plevel. Dnes bohužel už i u nás ve je stále více oblastech většinu druhů potřeba ochraňovat také před slimáky.

V poslední době mezi zahrádkáři stále oblíbenější okrasné tykvičky můžeme stejně jako užitkové tykve a okurky na zahradě pěstovat buď z předpěstované sadby nebo z přímých výsevů. Při výsevu nebo výsadbě na konečné stanoviště je třeba pamatovat, že i v případě těchto rostlin, jejichž plody jsou v porovnání s užitkovými formami opravdu malé, plazící se stonek dosahuje několika metrů. Je proto potřeba jim na záhonu předem vyhradit dostatek místa. Výhodné je nechat okrasné tykvičky pnout se např. u plotu. Zvláštní plody těchto tykví dorůstají několika centimetrů a jako dekorace vydrží venku i vevnitř několik měsíců. Tykvičky sklízíme od září do října.

Rostliny, které jsou na pěstování velmi nenáročné a přitom velmi krásné, jsou orlíčky. Zajímavé jsou hlavně zvláštními tvary květů v nejrůznějších barvách. Semena orlíčků vyséváme přímo v období dubna až května nebo si během února až března předpěstujeme sazenice. Semena klíčí na světle, rozhodně je tedy nezahrnujeme. Orlíčky jsou ideální pro pěstování ve vlhčích zahradách, dokonce se jim daří i v chladnějších oblastech. Květy jsou vhodné také k řezu.

Další absolutně nenáročnou květinou, tentokrát ale cibulovinou, je modřenec (Muscari). Květy modřenců mohou být až 25 cm vysoké a stejně jako v případě orlíčků vhodné i k řezu. Na záhonech jejich květy v období dubna a května tvoří souvislé koberce. Podívanou na ně umocní, vyséváme-li je v v barevné kombinaci např. se žlutými květy narcisů. Semena modřenců vyséváme přímo na stanoviště během dubna a května.

Žlutými, oranžovými, červenými nebo bílými květy vykvétají pryskyřníky (Ranunculus), rostliny, které jsou také vhodné k řezu. Cibulky, které vysazujeme v dubnu až květnu, je vhodné před výsadbou namočit do vody. Cibulky se sází do hloubky 5 cm a na vzdálenost 15 cm. Pryskyřníkům vyhovuje polostín či slunečné stanoviště. Rostlina kvete celé léto až do září.

V květnu mnoho květin vykvétá, ale jsou i takové, které už mají období květu za sebou. K takovým patří např. tulipány či narcisy, u kterých je potřeba odstranit květní stvoly se vznikajícími plody. Dosáhneme tak toho, že rostlina bude všechny živiny ukládat na příští rok. Listy je však důležité ponechat, bez nich by se rostliny totiž brzo oslabily a přestaly by kvést. Naopak, aby načerpaly další sílu na následující sezonu, je vhodné rostliny pohnojit.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se