×
Hledat v našem blogu

Pěstování okurek ze semínka

Okurka setá (Cucumis sativus) je u nás oblíbeným druhem zeleniny. Okurky patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae). V Indii se pěstují již 3000 let, ale i v Evropě pěstujeme okurky již velice dlouho – poprvé se okurka dostala do Evropy při římských taženích.

Okurka je jednoletá zahradní plodina, která dorůstá do délky až 2 m. Květy okurek jsou buď samčí nebo samičí (na jedné rostlině), mají žlutou barvu a opyluje je hmyz. Ač se to na první pohled nezdá, plodem jsou podobně jako u paprik nebo rajčat bobule. Plody mají tmavě zelenou barvu a mohou být dlouhé 20 (nakládačky) a v případě salátovek i více cm. Okurky k létu patří. V horkých dnech dokáží osvěžit a jsou také zdrojem potřebné vlákniny a vitaminů. Proto neváhejte a zásobte se osivem okurek, doba výsevů nastává.

Jak jsme již naznačili, existují odrůdy okurek tzv. salátových a nakládaček. Okurky salátové tím ovšem nemusí mít uplatnění jen v salátech, stejně jako okurky nakládačky, lze zpracovávat i jinak než zavařováním. Jak nakládaček, tak okurek salátových existuje celá řada odrůd. Bohatý výběr semen najdete např. na stránkách www.osiva-semena.cz. Kromě klasických odrůd nakládaček (např. Zuzana) a salátových okurek (např. Delikates) zde najdete i rarity jako semena odrůdy nakládaček se zcela bílými plody, okrasné odrůdy zvané ježek, okurky arménské, která je více než okurkám příbuzná melounu nebo okurky indické, jejíž plody lahvovitého tvaru lze využít jako dekoraci, kterou však nemusíte vyhazovat, protože i plody okurky indické jsou vhodné i ke konzumaci.

Okurky pěstujeme tzv. v první trati. Plodiny první tratě vyséváme na záhony, na které jsme předtím (ideálně na podzim předcházejícího roku) dodali organická hnojiva. Na předplodinu nemají okurky vysoké nároky, můžeme je pěstovat po košťálovinách, hrachu, fazolu nebo např. cibuli. Jako předplodina nejsou vhodné snad jen jahody a brambory. Vzhledem ke svému původu okurky nejlépe porostou na záhřevných a humózních hlinitých půdách. Kořenový systém okurek není příliš silný a je proto potřeba dbát na dostatečné zásobení půdními živinami a pravidelnou zálivku.

Semena okurek můžeme rovnou vysévat na připravený záhon nebo je možné si předpěstovat sadbu. Přímý výsev je třeba provést během první poloviny května. V tomto období sice ještě hrozí pozdní jarní mrazíky, ale okurky jimi bývají zasaženy jen zřídka. Časnější termín setí naopak umožní sklidit bohatší úrodu tak, že potřebné množství sklidíme před hlavním nástupem plísně okurkové. Způsob, jak uspíšit sklizeň okurek skoro bez rizika, je předpěstování sazenic. Na předpěstování sadby je ale myslet zhruba 3 až 4 týdny před termínem výsadby. Výsadbu v tomto případě plánujeme až po 15. květnu, kdy nám vysazené sazenice už nepomrznou. Sazenice do té doby můžeme umístit např. do skleníku, kde udržujeme stálou teplotu vzduchu a pravidelně větráme.

Nepěstujeme-li okurky na netkané textilii, udržujeme povrch záhonu během vegetace v kyprém a bezplevelném stavu. Půdu ovšem kypříme pouze mělce, neboť jak už bylo řečeno, mají okurky mělký kořenový systém. V období bez srážek je potřeba okurky zalévat a to spíše méně často většími dávkami odstáté vody, abychom nepodporovali rozvoj plísně okurkové.

Z hlediska prevence napadení rostlin plísní okurkovou, je potřeba zabránit ovlhčení případně dobu ovlhčení listu co nejvíce omezit. Při pěstování salátových odrůd ve skleníku pomůže výskyt plísně kromě správné zálivky omezit také časté větrání a vertikální vedení rostlin. Řešením je také chemická ochrana, kterou je možné používat preventivně, stejně jako je s její pomocí možné ošetřovat už napadené rostliny.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se