×
Hledat v našem blogu

Perila – lék proti alergii

Vypěstujte si vlastní zelenou lékárnu na okenním parapetu i v zahradě. Rostliny jsou dekorativní a nenáročné na pěstování.

Perila křovitá (Perilla frutescens) je pohledná, pikantní, jedlá a léčivá listová zelenina, která pomáhá při alergii a patří do čeledi hluchavkovitých rostlin. Listy jsou na rozdíl od našich hluchavek vyšlechtěné do různých barev, od zelené, přes červené, bílé i nejrůznější barevné kombinace. Lze ji pěstovat v květináči, truhlíku i jako letničku na záhonech. Ven ji vyséváme od dubna, výsevy je možné opakovat po celé léto a listy sklízet velmi brzy.

Potřebujete-li však podporu při alergii již časně zjara, vysejte perillu do truhlíku nebo květníku za oknem už v únoru. Vyhovuje jí slunné a teplé místo. Na půdu žádné zvláštní nároky nemá, snese i krátkodobé sucho. Zasadíte-li ji v blízkosti rajčat, bude od nich odpuzovat škůdce. Vábí motýly. Vrcholové výhonky lze stále zaštipovat, bude obrážet a košatět, podobně jako jiné bylinky.

Perila je odedávna ceněnou rostlinou v čínské a japonské medicíně. Posiluje celkovou imunitu, pomáhá při onemocněních dýchacích cest i gynekologických problémech. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Kromě vitamínů a minerálů jsou to i všestranně prospěšné flavonoidy. Díky nim potlačuje příznaky alergií. Nejcennějším z nich pro potlačení příznaků alergií je kvercetin. Tyto látky fungují jako antioxidanty a také potlačují uvolňování histaminu, který spouští alergickou reakci.

Celá rostlina včetně semen a oleje z nich vylisovaného má léčivé účinky. Doma je nejjednodušší užívat listy. Při alergických příznacích pomůže již hrst lístků denně. Listy perily jsou výtečné do salátů, které zpestří chuťově i vizuálně. Přidat je lze také do smoothie. Hodí se i jako koření k masu pro svou výrazně kořenitou a mírně nasládle štiplavou chuť.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se