×
Hledat v našem blogu

Červen v užitkové zahradě

Červen je měsícem, o kterém se dá říci, že zahradnická sezona je již v plném proudu. V červnu už mnohé druhy ovoce a zeleniny můžeme sklízet, ale současně není ještě pozdě některé další užitkové rostliny vysévat či vysazovat. Na záhonech v tuto chvíli dozrávají jahody. Sklízíme také saláty, mrkve, ředkvičky, hrách či rané zelí. Zahrádkáři a zahradníci by však neměli zapomínat ani na další zahradnické práce a péči o rostliny s delší vegetační dobou nebo trvalky. Jednou z takových činností pro červen typických je zalévání. Zahradu je důležité zalévat vždy jen odstátou vodou. Studená vodovodní voda škodí zejména plodové zelenině, zvláště při polední zálivce v parných dnech. Proto je lépe mít vždy dostatečné množství vody připravené v nejrůznějších nádobách a sudech.

V červnu se už nemusíme bát účinků pozdních jarních mrazíků a proto můžeme přesunout ven na balkón či na terasu některé pokojové rostliny. K pokojovým rostlinám, které můžeme takto letnit, patří např. aloe.

Pokud jste si stihli předpěstovat rajčata, máte je určitě už vysazené na záhonech. Péče o rajčata však nekončí a kromě zalévání je potřeba odstraňovat výhony, které vyrůstají z paždí listů. Každé rostlině ponecháme nanejvýš dva výhony, které vyvazujeme k opoře. Pokud je v červnu deštivé počasí, může se už v tomto období objevit první plísně. Na rajčatech a bramborách se jedná o plíseň bramborovou. U rajčat je proto vhodné preventivně odstranit spodní listy, kde se plíseň objeví nejdříve a šíří se odtud po celé rostlině. Z preventivních důvodů ochrany před plísní také při zalévání dbáme na to, abychom vodu nelili na listy.

K dalším rostlinám, které je potřeba pěstovat s oporou jsou papriky. Při dobré péči narůstají rostliny paprik značných rozměrů a výhony s vyvíjejícími se plody by je mohly rozlomit. Je proto účelné k paprikám, které pěstujeme v řadě, zatlouct krátké kolíky a mezi ně z obou stran natáhnout provázky tak, aby rostliny paprik byly uvnitř.

Zeleninou, kterou je možné vysévat v červnu, jsou například ředkve pro podzimní a zimní sklizeň. Stejně jako ostatní druhy zeleniny, můžeme i ředkve pěstovat v různých odrůdách. V zásadě rozlišujeme ředkve bílé a černé. Semena vyséváme do řádků vzdálených cca 30 cm. Vzdálenost uvnitř řádků volíme kolem 15 cm, přičemž semena umisťujeme po 2 až 3 a teprve ředkve s vyvinutými děložními listy vyjednotíme na jednu rostlinu.

Po sklizni rané zeleniny můžeme využít volné záhony také pro výsev mrkve. Vybíráme zejména odrůdy s krátkou vegetační dobou. Mrkve do podzimu stačí narůst do konzumní velikosti a lze je dobře skladovat. Vyséváme přímo do řádků vzdálených od sebe cca 30 cm. Pokud máme volných ploch na záhonech více, můžeme dále vysévat ledové saláty, pór, keříčkové fazole, ředkvičky nebo třeba dřeňový hrách. Vysazujeme také předpěstovanou sadbu lilků, vodního melounu a další teplomilné druhy.

Kromě jahod, třešní a některých druhů zeleniny, sklízíme v červnu také bylinky. Bylinky sklízíme zásadně za slunečných dnů, v době, kdy na rostlinách oschne rosa. Celé rostliny nebo jejich části poté sušíme na vzdušném místě ve slabých vrstvách tak, aby rostliny nezplesnivěly. Sušené bylinky je nejlépe uchovat v temných sklenicích případně v keramických nádobách.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se