×
Hledat v našem blogu

Jak se starat o zahradu v červenci

Rok se pomalu dostává do své druhé poloviny a na zahradách začíná zrát letní ovoce i mnohé druhy zeleniny. V červenci proto budeme hodně času věnovat sklizni plodů. Během července nás však určitě nemine ani zalévání, zaštipování a odstřihávání květů na okrasné zahradě.

Co se týče zalévání trvalek tak platí, že nejdříve a pravidelně by se měly zalévat rostliny nedávno vysazené, tzn. letošní nebo loňské. Až po nich zaléváme ty, které jsou v zahradě déle. Sucho škodí zejména rostlinám popínavým a rostlinám vysazeným v bezprostřední blízkosti domu. Časté zalévání vyžadují také rostliny pěstované v nádobách a rostliny s mělkým kořenovým systémem.

Četnost zalévání se odvíjí také od toho, jaký půdní druh se na zahradě vyskytuje, písčité a málo úrodné půdy je třeba zalévat častěji než půdy hlinité a jílovité. Jílovité půdy jsou však při velkém nedostatku srážek problematické z hlediska tvorby půdního škraloupu, který znesnadňuje výměnu vzduchu a infiltraci dešťové vody. Nejvhodnější dobou na zalévání je časné ráno nebo později večer. Akutní nedostatek vody poznáme tak, že je půda vlhká až od hloubky 10 cm. Vhodnější než mírná zálivka každý den je zálivka méně častá ale vydatnější. Pokud zaléváme malým množstvím vody, rychle se tato voda odpaří.

Co se týče výsevů je červenec ideální dobou pro výsev pekingského a čínského zelí. Vegetační doba těchto zelinných druhů není dlouhá a proto do podzimu pěkně narostou. Lidé tyto druhy zelí často nerozlišují a obvykle čínským zelím nazývají i zelí pekingské. Pekingské zelí, které je známější, však má na rozdíl od čínského pevnou hlávku. Naproti tomu listy čínského zelí neutváří hlávku. Pekingské i čínské zelí můžeme pěstovat po všech druzích zeleniny. Semena po špetkách a vzešlé rostliny vyjednotíme tak, aby utvářely spon 40 x 40 cm.

Konec července je zároveň vhodný pro výsev špenátu určeného k podzimní sklizni. Semena špenátu vyséváme do hloubky 2 cm do řádků vzdálených cca 20 cm. Na konci července vysetý špenát je možné sklízet v průběhu září a října. V červenci můžeme dále také vysévat karotku, hrášek nebo ředkvičky.

Nenáročnou, tudíž také často se vyskytující zeleninou je na našich zahrádkách pažitka. Pažitku sklízíme postupným seřezáváním. Abychom rostlinu udrželi v patřičné formě je vhodné ji po každém seříznutí zásobit jak dostatečným množstvím vody, tak i živin. Z hnojiv vybíráme ta s vyšším obsahem dusíku. Pažitku seřezáváme pravidelně každých čtrnáct dní, třebaže ji aktuálně nepotřebujeme – podpoříme tím kvalitu natě.

červenci sklízíme jarní zeleninu, kterou jsme nesklidili v průběhu června. Především je ale červenec dobou sklizně okurek a rajčat, na které se už tolik těšíme. Kromě jarní a letní zeleniny sklízíme také bylinky, které můžeme spotřebovat čerstvé, usušit nebo zamrazit.

Okrasné rostliny kromě pravidelné zálivky uvítají hnojení. Za základních živin jsou nejdůležitější draslík a fosfor. Z organických hnojiv jsou proto vhodné třeba slepičince (tekuté domácího původu nebo tekuté a granulované zakoupené). Můžeme se také pustit do řezu a prosvětlování odkvetlých keřů a dřevin. V tomto období se také zatahují tulipány a narcisy. Po zežloutnutí listů je proto vyjmeme z půdy a suché a očištěné cibule uložíme na suchém místě.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se