×
Hledat v našem blogu

Omamná vůně pivoněk

Třebaže kvetou jen 14 dní, jejich snadné pěstování jim zaručuje, že je z pozice oblíbených trvalek hned tak nějaká moderní přešlechtěná kytka nesesadí.

Pivoňky patří vůbec k nejstarším kulturním pěstovaným rostlinným druhům. V asijských zahradách se prokazatelně pěstovaly už před rokem 536. Rostliny z čeledi pivoňkovitých, čítajících až 3000 druhů, jsou rozšířeny po celé severní polokouli, především pak ve Středomoří, na Kavkaze a Číně. Pěstovány byly nejen pro svou krásu, ale také pro léčivé účinky.

Nejčastěji se pěstuje druh pivoňka velkokvětá, říká se jí také čínská (Paeonia lactiflora). Na trhu najdete řadu odrůd lišící se nejen barvou květů, ale také výškou rostliny. Vykvétá na konci května a v červnu. Má bohaté, někdy i dvoubarevné květy. Velikost květu může být až 15 cm v průměru. Budete-li pěstovat více druhů a odrůd pivoněk, prodloužíte si tak dobu jejich kvetení až na 2 měsíce.

Počátkem května rozkvétá pivoňka úzkolistá. Má jemně stříhané listy a velké červené květy. Patří k nejnižším druhům pivoněk a dorůstá výšky 50 cm. Není však tolik rozšířená.

Pivoňka lékařská rozkvétá asi v polovině května. Je mohutnější než předchozí druh a dorůstá výšky až 80 cm. Květy jsou červené s odstínem do karmínové. Setkat se můžeme ale i s bílými a růžovými.

Nejrozšířenější jsou pivoňky čínské, které kvetou od poloviny května do konce června. Nabízejí širokou škálu barev od červené, bílé přes fialovou a růžovou. Dorůstá až do výšky 100 cm. Díky postranním poupatům, které rostou na květních stoncích, se období jejich květu prodlužuje.

Tag: Trvalky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se