×
Hledat v našem blogu

Říjen na vaší zahrádce

Přestože je říjen měsícem, se kterým přichází na zahrady první mrazy, poměrně dost lidí je názoru, že se jedná o jeden z nejkrásnějších měsíců v roce. Říjen je krásný hlavně díky barevnosti, kterou do krajiny vnáší prostřednictvím zbarvených stromů a podzimního slunce. Kromě zbarveného listí i v říjnu ještě oko potěší mnoho květin, které v tuto dobu vykvétají.

Z hlediska zahradních prací je říjen především měsícem úklidu a zazimování. Je to také vhodné období k tomu, abychom se vrhli do plánování zahradních úprav a nových výsadeb. Úklid je důležitý zejména proto, že díky němu můžeme v příští sezoně snížit výskyt různých škůdců a houbových chorob. Pokud máme narostlý trávník, tak bychom ho před zimou měli stihnout naposledy posekat do poloviny října. Co se týče spadaného listí, trávníku více prospěje častější vyhrabávání. Listí a další rostlinné zbytky kompostujeme a před zimou kompost promícháme.

Tradiční rostlinou, jejíž květy zdobí zahrady na podzim, jsou begónie. Begónie se dnes prodávají v mnoha barevných odstínech. Základní barvy květů jsou bílá, růžová, červená a žlutá. V naší nabídce begónií můžete nalézt odrůdy multiflora i plnokvěté, případně s roztřepenými okvětními plátky. Begónie se pěstují z hlíz, které je před výsadbou, obvykle koncem února až začátkem března, vhodné na několik hodin namočit do vlažné vody. Poté je možné begónie pěstovat jak v nádobách, tak i přímo v záhonech.

K užitkovým rostlinám, které v průběhu října můžeme vysévat patří špenát. Špenát vysetý v říjnu bude narostlý ke sklizni již koncem března následujícího roku a je proto ideálním zdrojem vitaminů, kterých v zimním období tělo nemá nikdy dost. Optimální stav je, pokud před příchodem zimy špenát vytvoří tři až čtyři listy.

Další druhem zeleniny, kterou vysazujeme v říjnu, je ozimý česnek. K výsadbě využíváme zásadně sadební materiál nakoupený u ověřeného prodejce. Zahrádkáři se v domnění, že ušetří, často rozhodnou zasadit stroužky konzumního česneku. Netuší však, jaké problémy si tím mohou přivodit. Palice konzumního česneku totiž bývají napadeny chorobami, které pro člověka nepředstavují nebezpečí, ale jsou velkou hrozbou pro ostatní plodiny.

Termín výsadby česneku je závislý na teplotě půdy, která by měla být alespoň 9 °C. Větší hloubku výsadby volíme v dřívějších termínech, na konci října sázíme česnek do hloubky kolem 6 cmČesnek sázíme na vzdálenost 5 až 12 cm do řádků vzdálených dle odrůdy 20 až 40 cm.

V naší nabídce naleznete kvalitní sadbový česnek od šlechtitele Ing. Kozáka, který je největší producentem sadbového česneku v České republice.

Vody, která se na zahradu dostane v říjnu v podobě srážek, není mnoho. Dostatek vody přitom potřebují vedle nově vysetých či vysazených rostlin, také ostatní přezimující rostliny, například dřeviny, z nichž hlavně jehličnany. Dostatečné množství vody je u nich předpoklad dobrého přezimování. Ačkoliv starší dřeviny v říjnu připravujeme k přezimování, je říjen vhodným obdobím i pro jejich nové výsadby. Ovocné stromky i okrasné dřeviny můžete vysazovat až do příchodu silnějších mrazů.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se