×
Hledat v našem blogu

Bylinková zahrada i u vás v bytě

Bylinky jsou významnou součástí každé zahrady. Pěstují se hlavně pro své využití v kuchyni nebo k léčebným účelům. Bylinky však zároveň patří k velmi ozdobným rostlinám a mnohé z nich mají i kosmetické využití.

Mnohé bylinky dobře rostou v nádobách a některé můžete pěstovat přímo v kuchyni. S pěstováním bylinek v bytě lidé často nemají dobré zkušenosti. Často je to v důsledku toho, že bylinky byly koupeny v supermarketu. Koupené bylinky postrádají potřebné aroma. Navíc, protože jsou během přepravy do obchodu a v průběhu skladování vystaveny nevyhovujícím světelným a teplotním podmínkám, jsou i náchylné k houbovým chorobám a jejich životnost se běžně pohybuje kolem 4 týdnů.

Naproti tomu výsevem semen získáte zdravé a odolné rostliny. Semena se většinou nevysévají do čistého zahradního substrátu, ale do substrátu získaného smícháním zahradního substrátu s perlitem nebo keramzitem. Semena kromě pažitky, které se daří v trsu, se vysévají řídce, aby rostliny měly prostor pro růst kořenového systému. V době klíčení je důležité udržovat optimální vlhkost. Nároky na vyrovnanou zálivku jsou u všech bylinek vyšší, než u dospělých rostlin. Spíše vlhčí půdu i v dospělosti potřebují bazalka, máta a pažitka, levanduli a rozmarýn naopak zaléváme až když vyschne povrch substrátu.

Mezi bylinky, které se v kuchyni pěstují nejběžněji patří např. pažitka. Na pěstování je naprosto nenáročná a hodí se téměř ke každému jídlu. Pažitka navíc pokrmy dokáže vylepšit i po vizuální stránce a je cenným zdrojem vitaminů (B, C), vápníku, draslíku a fosforu či železa. Stejně jako ostatní bylinky má ráda stanoviště s dostatkem světla a proto ji pěstujeme nejlépe přímo na okenních parapetech.

Další bylinkou, která se v kuchyni často používá a v bytě je možné ji pěstovat, je bazalka. Jedná se o bylinku se specifickou a velmi příjemnou vůní. Používá se zejména do různých salátů a nebo třeba při přípravě omáček a pizzy. V případě bazalky si můžete k pěstování vybrat z mnoha různých odrůd – bazalku thajskou, indickou, odrůdy s červenými listy nebo netradičních chutí jako je např. bazalka skořicová nebo citrónová.

Neméně široké využití má v kuchyni i petržel. I v případě petržele je k dispozici mnoho odrůd. V bytě se pěstuje zejména petržel naťovou. Listy této rostliny obsahují léčivé silice, které působí příznivě při léčbě zánětu močového ústrojí a při trávicích obtížích. V kuchyni se petržel používá např. na ozdobu, jako součást přílohy nebo jako přísada do polévek.

Dále můžete v bytě pěstovat snadno např. mátou peprnou. Nať se používá především jako surovina pro přípravu čaje. Mátový čaj je chutný a příznivě působí např. při nespavosti, stresu, nevolnostech, nadýmání, chřipce a nachlazení. Při výsevu osivo jemně zatlačte do substrátu. Sklízí se buď listy před kvetením nebo mladá nať.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se