×
Hledat v našem blogu

Ověřte si léčivé vlastnosti gotu koly na vlastní kůži

Gotu Kola je další exotická bylina s téměř zázračnými léčivými účinky. Je to tradiční rostlina využívaná v asijském léčitelství. Česky se jí říká pupečník asijský (Centella asiatica). Tato bylina pochází z oblastí tropické Asie a rozšířena je zejména v Malajsii a na Jávě, ale i v Indii, Číně, či na Srí Lance. K léčivým účinkům, které jsou jí připisovány, obecně patří zlepšení duševního i tělesného zdraví. Konkrétně tato bylina pomáhá např. v boji s revmatismem, astmatem a se záněty nejrůznějších druhů. Dokáže zbavovat stresu a úzkosti, zlepšuje paměť a zrak a brání usazování cholesterolu v cévním systému. Sami můžete vidět, že je to bylina vhodná v podstatě pro každého.

Gotu Kola je přitom bylina, kterou můžete pěstovat i v našich podmínkách. Aby dobře rostla, nepotřebuje toho gotu kola mnoho. Nemusíte být ani majitelem zahrady, gotu kolu je možné pěstovat i v nádobách. Vzhledem k tomu, že se jedná o plazivou rostlinu, působí při tomto způsobu pěstování navíc velmi dekorativně. Ačkoliv je gotu kola vytrvalá rostlina, není schopna přežívat teploty pod bodem mrazu, proto ji je ve venkovních podmínkách možné pěstovat pouze v letním období. Přes zimu potřebuje teplotu alespoň 10 °C.

Na jaře majitelé zahrady mohou rostliny i v květináčích zapustit do záhonu. Rostlina se z něj pěkně rozroste tím, že zakoření i v okolní zemině, vytvoří více výhonků a lístků, které budete v čase sklizně moci zužitkovat.

Nejvhodnější pro pěstování pupečníku jsou humózní substráty s příměsí písku, pupečník však poroste i v běžném zahradnickém substrátu. Ke hnojení lze použít kapalná hnojiva s univerzálním účinkem. Vzhledem k tomu, že pěstujeme pupečník jako léčivou rostlinu, jsou vhodnější hnojiva spíše přírodního původu.

Během letní vegetační sezony pupečník potřebuje velké množství vody, substrát proto udržujeme stále vlhký. V zimě zálivku omezíme v závislosti na teplotě – čím nižší teplota, tím menší množství vody gotu kola spotřebuje. Mějte však na paměti, že teplotu je potřeba udržovat stále minimálně na 10 °C.

Pupečník rozmnožujeme semeny, která můžeme vysévat celoročně. Výsev vyžaduje umístění na světlém a teplém stanovišti. Semena relativně dlouho klíčí, proto je třeba mít trpělivost.

Nať pupečníku lze užívat jak vnitřně, tak i zevně. Ke vnitřnímu užití slouží nálev, jenž připravíme z jedné lžičky podrcených listů, kterou zalijeme šálkem vroucí vody. Během psychicky i fyzicky náročných obdobích je možné nálev užívat až třikrát denně. Kúra by neměla trvat déle, jak tři týdny. Následně je potřeba udělat týdenní pauzu a poté kúru případně opakovat. Vedle toho se nať, respektive listy pupečníku v Asii, často používají také k přípravě zeleninových salátů. Dušené či vařené se zas podávají jako příloha. Zevně tato rostlina urychluje hojení ran a aftů a slouží jako podpůrný prostředek při zánětu žil. Má také vliv na pevnost pokožky, kterou pomáhá vypínat. Proto se doporučuje taktéž všem, kdo mají problémy s celulitidou. Léčivé vlastnosti pupečníku neboli gotu koly si tedy můžete ověřit doslova na vlastní kůži.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se