×
Hledat v našem blogu

Divizna - pěstování na zahradě a význam v léčitelství

Divizna je důležitá léčivá rostlina, která na zahradě své místo má i mezi rostlinami okrasnými. Jedná se o dvouletou bylinku, kterou mohou na zahradě poměrně snadno pěstovat i začínající pěstitelé. V prvním roce divizna vytváří kořenový systém a velkou přízemní růžici hustě chloupkatých až plstnatých listů. Teprve druhý rok rostlina roste do výšky a kvete - na vhodném stanovišti a při správné péči může dorůst až úctyhodných 4 m.

Semena divizny, protože klíčí na světle, se vysévají na povrch substrátu začátkem léta. Ze semínek vysetých v tuto dobu vyrostou do zimy přízemní růžice, ze kterých hned následující léto porostou květní stvoly. Divizna kvete od června do září do klasu uspořádanými žlutými květy.

Rostlinu také můžete vypěstovat ve studeném pařeništi a přesadit je později. Pokud výsev ponecháte při teplotě okolo 20 °C, semena vyklíčí už během 14 dnů. Sazeničky poté přesadí do sponu asi 3 x 3 cm a ty, které mají dobře vyvinuté alespoň čtyři listy, vysazujte na záhon do sponu přibližně 60 x 45 cm. Aby před zimou měly možnost dostatečně zakořenit, je vhodné je vysadit do konce září. Když jsou rostliny cca 0,5 m vysoké, můžete vrchol seříznout a dosáhnete tak větší intenzity kvetení a bohatší sklizeň.

Divizna je nenáročná rostlina jak na péči, tak i na půdní podmínky. Vzhledem k charakteru míst jejího přirozeného výskytu, pro její pěstování nejsou výživné půdy potřeba. V chudých půdách tato rostlina naopak lépe prospívá. Parametry, které pro zdárné pěstování mají větší význam než úrodnost půd, jsou dostatečná osluněnost a suchost stanoviště. V průběhu vegetační sezony není potřeba se o rostliny žádným zvláštním způsobem starat, maximálně je dobré okopávat.

Jedná se o poutavou okrasnou solitérní rostlinu, která je navíc i významnou medonosnou rostlinou. Jejím pěstováním do zahrady přilákáte navíc spoustu užitečného hmyzu. Kromě toho je divizna vysoce ceněná také pro své léčivé vlastnosti. V léčitelství se z této rostliny využívají drobné květy. Ty se rozvíjejí vždy na počátku dne. Protože však květy na rostlině do dalšího dne většinou nevydrží, je za účelem vyšších výnosů vhodné sbírat je co nejčastěji. Ideální je sbírat květy ihned po oschnutí rosy, protože s rostoucí teplotou se kolem nich motá stále více tvorů z hmyzí říše.

Účinné látky obsažené v květech divizny se v účincích na lidský organismus vzájemně doplňují. Jedná se o slizy, saponiny a flavonoidy. Díky tomu chrání horní dýchací cesty před drážděním a vysycháním a protože zvyšuje bronchiální sekreci, napomáhá rozpouštění hlenů. Působí příznivě také při zánětech úst a hrtanu. Zevně se divizna používá ve formě obkladů a koupelí, které působí příznivě na bércové vředy, otoky a revmatické záněty a záněty při poranění. V neposlední řadě má močopudné účinky, zlepšuje funkci jater a sleziny, tlumí bolest hlavy a pomáhá při nespavosti.

Květy se suší jedné vrstvě při teplotě cca 60 °C (např. v otevřené troubě). Dobře usušené květy poznáte podle žluté barvy. Jestliže se v průběhu sušení objeví zahnědlé květy nebo zbytky kalichů, je nutné je odstranit. Usušené květy uskladněte nejlépe ve vzduchotěsných skleněných nádobách.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se