×
Hledat v našem blogu

Zažeňte podzimní deprese bylinkami (2/2)

V minulém článku jsme si představili bylinky, které mohou pomoci zvládat deprese, jimiž v dnešní době občas trpí téměř každý z nás. Podrobně jsme se zmínili o třezalce, heřmánku a levanduli. Bylinek majících schopnost navozovat dobrou náladu však je více, a proto se jimi budeme zabývat i v dnešním článku.

Jednou z nejoblíbenějších bylin vůbec je meduňka lékařská (Melissa officinalis). Meduňka pozná každý, podle příjemné citronové vůně, která je pro ni typická. Stejně příjemná je i její chuť, čerstvými lístky se proto zdobí jak dezerty tak i jídla slaná. Čaj z meduňky má výrazně uklidňující účinky, podporuje příznivý spánek a je účinným prostředkem proti mrzutosti a melancholii. Vedle toho meduňka působí příznivě i na žaludek a celkovou vitalitu organismu. Počátky jejího pěstování proto sahají až do starověku. Meduňka je velmi nenáročná rostlina a pokud se rozhodnete jí na zahradě vytvořit místo, určitě neprohloupíte. Semena meduňky vyséváme do výsevní misky v květnu a necháme klíčit při teplotě 20 °C. Po třech až čtyřech týdnech by měla semena vyklíčit. Sazeničky poté přepícháme a vysazujeme na slunečné místo nebo do polostínu, pokud pěstujeme barevné odrůdy. Meduňka se poměrně rychle rozrůstá, proto její nať, kterou používáme jak čerstvou tak sušenou, můžeme sklízet několikrát za rok. Pokaždé však před květem. Pokud necháme část rostliny odkvést, meduňka se nám rozmnoží samovýsevem. Meduňka má původ v Orientu, před zimou je proto vhodné rostlinu zakrýt chvojím.

Ze stejné čeledi (hluchavkovité, Lamiaceae) pochází i další dvě rostliny vhodné k užívání při depresivních stavech. Jedná se o bazalku pravou (Ocimum basilicum) a šalvěj lékařskou (Salvia officinalis).

Bazalka je bylinka, jejíž listy často používáme v kuchyni. Hodí se např. do salátů, omáček a do pizzy. Jestliže se rozhodnete tuto bylinku pěstovat, máte na výběr z mnoha odrůd. Řadu z nich najdete na stránkách www.osiva-semena.cz, kde si vedle semen klasické bazalky můžete objednat i semena bazalky indické, thajské, odrůd se zvláštním zbarvením listů nebo netradiční chutí jako je např. bazalka citrónová nebo skořicová. Jako léčivá rostlina je bazalka užitečná při trávicích potížích, plynatosti, nechutenství, usnadňuje odkašlávání a zlepšuje činnost ledvin. Z psychických problémů je bazalka dobrou rostlinou proti melancholii a smutku, na zmírnění deprese a posílení paměti. Vhodný termín pro výsev bazalky je březen a duben. Protože mladé rostliny nemají rády přízemní mrazíky, semena vyséváme do výsevní misky, kterou ponecháme na světlém místě doma. Při výsevu semena řídce rozmístíme po povrchu výsevního substrát a jen lehce zatlačíme. Na vzešlé semenáčky se můžeme těšit za tři až čtyři týdny po výsevu.

Proti nespavosti, stresu a nervovému vypětí výborně účinkuje i šalvěj. Šalvěj lékařská je majestátní bylina dorůstající výšky 20 až 70 i více cm. V léčitelství využíváme buď samotné listy nebo celé mladé výhony. Semena šalvěje vyséváme v březnu až dubnu do výsevní misky a po vyklíčení sazenice jednotlivě přepícháme. Šalvěj není náročná rostlina a pěstovat ji lze i v květináči. Při výsadbě na záhon volíme slunečné a dobře odvodněné stanoviště. Půda by měla být zásaditá. Před nástupem zimy se šalvěj rostoucí na záhonu vyplatí zabezpečit před mrazem, na který je poměrně citlivá. K tomu nám poslouží např. přikrývka z chvojí.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se