×
Hledat v našem blogu

Krásenka – krásná a nenáročná letnička

Krásenka zkrášlí zahradu snadno a rychle. Vysévá se v květnu, ale když počátkem června semena krásenky rozhodíte na záhon, vykvete také. V průběhu léta pak zaplaví zahradu nádhernými květy.

Krásenka zpeřená (Cosmos bipinnatus) patří mezi nejvděčnější letničky a pochází z Jižní Ameriky. Vyšlechtěna je řada kultivarů od nízkých po vysoké. Krásenka roste velmi rychle, může být až dva metry vysoká a přitom je nenáročná a skromná.

silné, větvené stvoly, které od poloviny léta až do zámrazu neúnavně rozvíjí 9 cm velké květní úbory pastelových barev, obklopující závoj niťovitých lístků.

Jsou vyšlechtěny i nižší kultivary, které můžou pomoci vyplnit mezery v letničkových i trvalkových záhonech. Vyšší druhy jsou jako dělané pro zahrady venkovského či přírodního stylu. Hodí se jak do květinové louky, tak i k řezu.

Pěstování

- Semena vyséváme nejdříve v květnu, kdy již nehrozí mrazíky a vzcházející rostlinky pravidelně zavlažujeme. Až rostliny vyrostou, budou na vláhu nenáročné.

- Svědčí jim slunné místo a propustná půda.

- Vysokým kultivarům krásenek poskytneme oporu, jelikož se mohou za silných dešťů nebo větrů rozklesávat.

- Rostliny se snadno množí samovýsevem. Semínka můžete také posbírat, usušit a příští rok vysít na místo, které jim bude svědčit.

Náš tip

Odrůda Seashellskorunní lístky svinuté do rourek a vysoká je do 40 cm. Skupina Sonata zahrnuje košaté odrůdy různé výšky. Květy jsou velké, jednoduché od bílé po světle růžovou po tmavorůžovou včetně vícebarevných.

Tag: Letničky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se